Polévky jako lék: zeleninové, rybí a masové vývary posilují imunitu a uzdravují

Vývar dodává tělu minerální látky. Jak si takový životabudič připravit? Zeleninový vývar připravujeme ze zeleniny a nesolené vody. Výborné je hned na začátku přidat houbu šitake, která má čistící účinky, a také trochu mořské řasy kombu, ta dodává minerály. Zeleninu nakonec vyhodíme – vše podstatné přešlo do vývaru a zelenina už je prázdná. Do horkého vývaru si raději přidáme zeleninu čerstvou.

Zeleninovou polévku můžeme také připravit tak, že nakrájenou zeleninu osmažíme na tuku, hned ji osolíme, zalijeme vroucím zeleninovým vývarem a uvaříme. Polévku nakonec dochutíme sójovou, ječmennou nebo rýžovou fermentovanou pastou miso, která se přidává až do hotové polévky. Nevaříme. Pozor, pasta je slaná! Po pěti minutách se aktivují laktobacily, které vznikly fermentací v pastě a to je vynikající pro obnovení mikroflóry ve střevě a tím posílení imunity.

Slepičí vývar posílí nemocné díky velkému množství minerálních látek. Při nemoci, nebo například po porodu, je takový dlouho tažený vývar obzvláště vhodný. Je nutné dbát na to, aby nedocházelo k prudkému varu, ale aby byl pozvolný, několikahodinový. Maso můžeme v menší míře použít, nemocného posílí. Koření se novým kořením nebo bobkovým listem. Nakonec přidáváme zelené bylinky.

ingredience na kuřecí vývar

„Jednou za rok si uvařím celého kapra se zeleninou, vše rozmixuji i s kostmi a zamrazím,“ popisuje odbornice na zdravou výživu, Mgr. Miroslava Slavíková a dodává: „Takovou polévku si mohu dát, když jsem nemocná. V mrazáku mi vydrží celý rok.“

Z rozhovoru Evy Bucharové se dozvíte i recept na jarní zeleninovou polévku s ředkvičkou nebo bílou dlouhou ředkví daikon, nebo i to, proč do polévek přidáváme jen šťávu ze zázvoru, nikoli celý zázvor. Pohodu u poslechu vám přeje Český rozhlas Sever!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.