Při nákupu potravin se řiďte selským rozumem. Nekupujte to, co se vám nelíbí!

16. červenec 2015

Ve vysokých letních teplotách podléhají potraviny zkáze rychleji než v jiných ročních obdobích. To je důvod pro větší obezřetnost spotřebitelů při nákupu a následném uchovávání potravin s krátkou dobou trvanlivosti. Je to také důvod k častějších kontrolám hygieniků a potravinových inspektorů? Ptali jsme se Jany Balachové ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

moderátor Milan Král: Kam se máme obrátit, pokud jsme dlouhodobě nespokojeni s kvalitou potravin, které nabízejí třeba některé stánky?

Jana Balachová, Státní zemědělská a potravinářská inspekce: Pokud je spotřebitel nespokojen, tak samozřejmě se může obrátit na náš úřad Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci na naše pracoviště v Ústí nad Labem, kde my máme dozor v Ústeckém a Libereckém kraji, a může použít buď k tomu telefonní linku 475317071 nebo může použít webovou adresu usti@szpi.gov.cz, anebo může podat podněty prostřednictvím našich webových stránek, kde je přímo odkaz na podávání podnětu spotřebitele. Tam je formulář, který spotřebitel vyplní a odešle. Vybere si inspektorát, kam ho chce odeslat a podnět se odešle na ten daný inspektorát a my už se s ním budeme zabývat.

K té aplikaci, to se ještě dostaneme později. Pojďme k další otázce: situace s ovocem a zeleninou se změnila až po některých televizních reportážích, asi víme oba, o čem je řeč, jak se provádějí kontroly v supermarketech? Je to nějak pravidelně, nebo až když se někdo ozve a řekne, tam prodávají špatnou zeleninu, špatné ovoce?

Jana Balachová, Státní zemědělská a potravinářská inspekce: Kontroly provádíme jednak samozřejmě na základě podnětu spotřebitele, ale hlavně na základě posouzení rizika a stanoveného plánu kontrol, takže kontroly v supermarketech se provádějí průběžně a kontrola čerstvého ovoce a zeleniny je součástí kontrol, které se provádí v supermarketu.

Vzpomněl jsem si na svou matku, která občas na nějaký ten supermarket zanadává, jde o německý řetězec, kam chodí nakupovat a vždycky říká „Mně připadá, že to zvadlé, co už nechtějí v Německu, to přivezou k nám a tady se to snaží ještě prodat.“ Jak se vůbec dá zjistit ta čerstvost té zeleniny, toho ovoce?

Jana Balachová, Státní zemědělská a potravinářská inspekce: Čerstvost zeleniny a ovoce si může každý spotřebitel vlastně zkontrolovat sám při nákupu, vybrat si to zboží, které mu vyhovuje a které se mu líbí, a nekupovat si zavadlé. Je to na tom spotřebiteli. Pokud má možnost výběru, aby si vybral to zboží, které je pěkné, čerstvé, jakostní. Já bych doporučila spotřebiteli, aby při nákupu používal zdravý selský rozum, a nekupoval si to, co není v pořádku. A pokud mají speciální zájem o nějaký druh potravin, aby se věnovali údajům, které jsou na etiketě, protože v současné době jsou všechny informace potřebné pro dobrý výběr uvedeny na obale, je potřeba číst etikety.

Vlastně musí, mají to ze zákona takhle určené. Mluvíme o potravinách, teď se zaměříme na letní nákupy. Na co si vlastně vůbec v létě, pokud teploty stoupnou nad určitou míru, meteorologové slibují 30 stupňů opět na další dny a na víkend, na co si dát pozor, jak ty potraviny přenášet domů, doma skladovat a tak dále?

Jana Balachová, Státní zemědělská a potravinářská inspekce: Tak zejména nejdříve, když tu potravinu nakupuji, tak se podívám, jestli to chladící zařízení je funkční, jestli teda ta potravina nejeví známky nějaké zvýšené teploty, ale v současné době můžu říct, že při našich kontrolách se zaměřujeme na to, aby chladící zařízení splňovaly podmínky a potraviny byly uchovány v těch podmínkách, které stanoví výrobce, čili pokud za předpokladu, že si koupím potravinu, která je v pořádku, tak si musím dát pozor při transportu domů, protože třicítky jsou teploty nebezpečné a pokud potravinu, nějaký lahůdkářský výrobek nechám v autě třeba dvě hodiny, tak byť si koupím bezpečnou potravinu, tak domů si už bezpečnou potravinu přinést nemusím. Čili pokud plánuji nějaký větší nákup a nejdu z obchodu hnedka domů, je dobré vzít si s sebou nějaké chladící zařízení, přenosný chladící box, do kterého se ty potraviny, které podléhají rychlé zkáze nebo mají specifické podmínky uchování, které deklaruje výrobce a prodejce je uvádí v chladícím boxu, tak abych si dal do nějakého chladícího, chladného prostředí při transportu domů.

Mluvila jste o normách v chladicích zařízeních - je tedy přesně dáno, kolik stupňů má být v pultovém prodeji salátů, popřípadě v mrazácích v supermarketu?

Jana Balachová, Státní zemědělská a potravinářská inspekce: Každá potravina, která má specifické podmínky úchovy, tak výrobce už k tomu, aby sám se chránil, tak tu teplotu uvádí na obale nebo uvádí na dodacích listech v případě nebalených potravin, při kterých teplotách se ta potravina má prodávat. V supermarketech, pokud máte nějaké chladící vany, tak většinou tam jsou i k dispozici nebo tam je teploměr, že si spotřebitel může ověřit, zda ta teplota odpovídá tomu, co deklaruje výrobce na obale.

Zmínil jsem se také o grilování, které teď v létě časté, o víkendu se opět objeví spousta žhavého uhlí, na co si dát pozor při grilování? Nakoupíme všechno čerstvé, máme doma, ale potom můžeme udělat chybu i při samotném grilování.

Jana Balachová, Státní zemědělská a potravinářská inspekce: Při samotném grilování, jednak pokud grilujeme maso, tak je potřeba, aby to maso bylo dostatečně tepelně opracované, abychom ho nechali pořádně propéct, abychom si nezpůsobili nějaké zdravotní problémy tím, že maso nebude správně upravené. A druhá, druhý problém nebo druhá věc, ke které dochází často, je to, že nepoužijeme speciální prkénko na syrové maso a druhé, kde budeme třeba krájet tu zeleninu. Pokud nakrájíme zeleninu na prkně, kde jsme předtím měli syrové maso, můžeme mít zase problém.

Potraviny se teď dají nakupovat i přes internet, na co tam si dát pozor? Je to vůbec bezpečné nakupovat takhle přes internet? Na co si dát pozor v tomto případě?

Jana Balachová, Státní zemědělská a potravinářská inspekce: Nakupovat přes internet je bezpečné, pokud víme, u koho nakupujeme. Vždycky je důležité, abychom si vybrali toho poskytovatele, který o sobě uvádí co nejvíce informací, kde máme uvedeny kontakty. Pokud ten provozovatel, poskytovatel má i třeba pevnou prodejnu, kde si to zboží můžeme vyzvednout, tak vždycky je dobré si vybrat dobrého dodavatele.

Na vašich internetových stránkách mě zaujala informace o webových stránkách Potraviny na pranýři. Co to je?

Jana Balachová, Státní zemědělská a potravinářská inspekce: Potraviny na pranýři je aplikace, která informuje spotřebitele o výskytu nebezpečných potravin nebo nejakostních potravin, ale zároveň tam spotřebitel najde spoustu cenných rad a informací, jak s potravinami zacházet, co si pod čím má představit. Také tam je sekce, která uvádí výsledky tematických kontrol, ať už v pozitivních nebo negativním smyslu, čili tam si může najít spotřebitel, čím se zabýváme a které kontroly jsme v současné době prováděli. A v poslední době je otevřena další sekce, která se týká uzavřených provozoven, kdy jsou zveřejněny všechny provozovny, ať prodejny potravin nebo provozovny společného stravování, které musely být z nějakého důvodu, většinou z důvodu nedodržení hygienických požadavků na prodej, na uvádění potravin do oběhu, které byly uzavřeny.

Co třeba konkrétní výrobky, které sem k nám dorazily, objevily se v prodeji, ale nebyly nějakým způsobem schválené nebo nevyhovují? Dají se i tyto výrobky najít v této aplikaci?

Jana Balachová, Státní zemědělská a potravinářská inspekce: Samozřejmě, v této aplikaci i v sekci nevyhovujících potravin můžeme zjistit výrobky, které inspekce kontrolovala a které nějakým způsobem nevyhověly právním předpisům.


autor: Milan Král
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.