Pro Českou republiku zatím migrace problémem není. Imigranti přes naše území pouze přejíždějí

Více než sto tisíc migrantů už od začátku letošního roku dorazilo do Evropy. Hrozí nám na severu Čech nějaké nebezpečí? Čeho se máme bát?

„K obavám důvod není,“ říká na to mjr. Mgr. Daniel Franc, vedoucí oddělení pobytové kontroly, pátrání a eskort odboru Cizinecké policie v Ústí nad Labem. „Migrace v současné době Českou republiku tak velkým problémem není. Jsme tranzitní zemí. Imigranti přes naše území pouze přejíždějí. Problém to představuje pro nástupní země v schengenském prostoru, což je Maďarsko, Itálie a Řecko, a potom pro cílové země jako je Německo a Skandinávské země.“

O problematice migrace přes Českou republiku si s mjr. Mgr. Danielem Francem z Cizinecké policie v Ústí nad Labem povídal moderátor Českého rozhlasu Sever Milan Král.

Milan Král, moderátor: Asi první otázka, která napadne každého, jak to s imigranty vypadá u nás v Česku a hlavně u nás na severu Čech? Je to nějaká velká hrozba? Máme se bát třeba toho, co se děje v Itálii nebo v Řecku?

Mjr. Mgr. Daniel Franc, Cizinecká policie v Ústí nad Labem: V současné době migrace pro Českou republiku tak velkým problém není, to z důvodu, že jsme tranzitní zemí. Představuje to problém pro nástupní země v schengenském prostoru, což je Maďarsko, Itálie a Řecko a potom pro cílové země, což je Německo a Skandinávské země.

Milan Král, moderátor: Takže imigranti pouze přejíždějí přes naše území. Jak se provádějí kontroly? Přece jen uvnitř schengenského prostoru nemáme hranice; jak vlastně zjistíte, že ti imigranti přecházejí přes náš stát?

Mjr. Mgr. Daniel Franc, Cizinecká policie v Ústí nad Labem: Vzhledem k tomu, že Česká republika je součástí schengenského prostoru, máme zodpovědnost i vůči ostatním státům v Schengenu, takže se musíme podílet na potírání nelegální migrace. Přes Českou republiku nelegální migranti míří hlavně po páteřních trasách, což jsou dálnice a hlavní železniční koridor.

Milan Král, moderátor: Ty kontroly se provádějí přímo na dálnicích? Jak to potom vypadá v praxi? Spolupracujete s ostatními zeměmi? Dostáváte dopředu nějaké avízo, kdo by to mohl být, které auto, popřípadě autobus, který vlak zkontrolovat, nebo to jsou namátkové kontroly?

Mjr. Mgr. Daniel Franc, Cizinecká policie v Ústí nad Labem: Obecně máme vytipované vlaky hlavně z Maďarska, které směřují do Berlína, pak jsou to autobusové linky z Rakouska, z Maďarska, ze Slovenska, které mají cílové destinace ve Skandinávii a v Německu. Za poslední rok a půl jsme zaznamenali výrazný nárůst nelegálních migrantů právě na této trase. Za loňský rok to bylo 155 nelegálních migrantů a k 8.červnu je to už 156 lidí.

Milan Král, moderátor: Docela výrazný nárůst. Jak to potom vypadá při zadržení? Co se s těmi lidmi děje dál?

Mjr. Mgr. Daniel Franc, Cizinecká policie v Ústí nad Labem: Nejdříve musíme zjistit jejich totožnost. V tom nám pomůže systém AFIS a Eurodac. Pokud totožnost zjistíme a zjistíme, že tento nelegální imigrant už požádal o azyl v nějaké jiné zemi, je zajištěn za účelem předání do této zodpovědné země, Pokud nezjistíme, že by byl žadatelem o azyl v nějakém členském státě, zahájí se s ním správní řízení za účelem vyhoštění a je umístěn do zařízení pro umisťování cizinců v Bělé - Jezové a tam musí vyčkat do doby, než je přijme odpovědný stát, a to trvá různou dobu - od 30, 60 až 90 dní. Je to různé podle toho, jak je ta země momentálně žádostmi zatížená.

Milan Král, moderátor: Když si představím si situaci, že kdy zadržíte člověka, který u sebe vůbec nemá doklady, mluví nějakou cizí řečí, neumím si domyslet, jak to při těch kontrolách funguje. Jak se dá vůbec zjistit totožnost u takového člověka?

Mjr. Mgr. Daniel Franc, Cizinecká policie v Ústí nad Labem: Používáme tlumočníky, máme tlumočníky vlastně skoro na všechny řeči. A když totožnost uvede, ověřuje se na zastupitelských úřadech domovských států.

Milan Král, moderátor: A co doklady? Setkáváte se i s padělanými doklady?

Mjr. Mgr. Daniel Franc, Cizinecká policie v Ústí nad Labem: Ano, v posledním období jsme zjistili 31 padělaných dokladů. Imigranti si takto opatřují buďto pobytové karty pro cizince ze zemí Evropské unie, anebo občanů Evropské unie. Pořizují si je pro cestu do cílové země, aby prošli přes policejní kontroly.

Milan Král, moderátor: Jaké je národnostní rozvrstvení těchto imigrantů? Co vím, tak teď aktuálně se migrace týká Itálie a Řecka. Jaké národnosti jsou pro vás nové, třeba v souvislosti s nepokoji v Sýrii?

Mjr. Mgr. Daniel Franc, Cizinecká policie v Ústí nad Labem: Nové a exotické jsou pro nás v poslední době třeba záchyty občanů Nigeru, Kamerunu, Toga, to jsme v minulém období neměli. A tradiční už je Sýrie, Irák, Kosovo, Afghánistán, Somálsko a Pákistán.

Milan Král, moderátor: Jak konkrétně se takový běženec např. z Kamerunu dostane až sem k nám, do Česka? Je to tak, jak vidíme často na fotografiích, přes moře na člunech, přeplaví se přes moře a pak utíkají, kam to jde? Využívají nějak dopravu, nebo už jsou zadržení přímo v té zemi, kam vlastně připlují?

Mjr. Mgr. Daniel Franc, Cizinecká policie v Ústí nad Labem: Tradiční směry jsou dva: jeden vede přes Turecko do Řecka, pak přes bývalou Jugoslávii do Maďarska. Druhá cesta je přes Středozemní moře z Afriky do Itálie a Řecka. V drtivé většině jsou v těchto zemích zadrženi při nelegálním přechodu hranice do schengenského prostoru a aby z této situace nějakým způsobem unikli, požádají v té zemi o azyl. Pak mají za povinnost tam setrvat a vyčkat, dokud kompetentní orgán nerozhodne o jejich žádosti o azyl, ale tyto pokyny, lhůty, povinnosti zůstat v zemi nerespektují a pokračují dál do cílových zemí, což je Německo a Skandinávie.

Milan Král, moderátor: Když si ale představím Evropu, tak nejjednodušší cesta do Německa přeci jenom přes Francii. Proč tedy přejíždějí přes nás?

Mjr. Mgr. Daniel Franc, Cizinecká policie v Ústí nad Labem: Protože na hranicích s Francií a Německem a s Itálií jsou už zvýšené kontroly, takže to zkouší různými cestami. Např. z Itálie už máme letos novou cestu přes Rakousko a přes Českou republiku do Německa.

Milan Král, moderátor: Co otázka zdravotních rizik? Procházejí tito lidé nějakými lékařskými prohlídkami, aby k nám nezavlekli třeba nějakou exotickou nemoc?

Mjr. Mgr. Daniel Franc, Cizinecká policie v Ústí nad Labem: Tak pokud je zřejmé, že má imigrant zdravotní problém, tak se před umístěním do zařízení vyšetřuje u lékaře, a zařízení pro zajištění cizinců v Bělé - Jezové je zdravotní služba, která kontroluje cizince po zdravotní stránce.

Milan Král, moderátor: Pro koho je Česká republika zajímavá jako cílová země? Zůstávají tady někteří imigranti a běženci? Jakých národností?

Mjr. Mgr. Daniel Franc, Cizinecká policie v Ústí nad Labem: Naše země je zajímavá pro občany Ukrajiny a Vietnamu, a to je z důvodu toho, že tyto národy tu mají širší základnu usedlíků a směřují přímo za nimi.

Milan Král, moderátor : Stále se mluví o evropských kvótách. Zda-li je přijmout, či ne. Váš názor?

Mjr. Mgr. Daniel Franc, Cizinecká policie v Ústí nad Labem: To rozhodnutí je na vládě České republiky, jestli bude, nebo nebude souhlasit s přijetím. Ale můj osobní názor je ten, že bychom se toho spíše obávat nemuseli, protože pro tuto skupinu cizinců, o kterou jde, nejsme zajímavou zemí, nemají tu žádné národnostní zázemí.

autor: Milan Král
Spustit audio