Šárka Sudová a Aleš Razým: Lyžníci v Karibiku aneb Jak jsme se nezabili při bloudění džunglí

Šárka Sudová a Aleš Razým jsou známí především jako olympijští lyžaři, nově ale i jako autoři knižního cestopisu s názvem Lyžníci v Karibiku, který popisuje jejich společnou cestu za exotikou uskutečněnou v roce 2014, kdy je zvláštní okolnosti zavedly na karibský ostrov Dominika. Kvůli lyžování sportovci můžou dovolenkovat jenom na jaře, kdy mají po sezóně volno.

OČIMA AUTORKY: Podtitul má poukazovat nejen na nebezpečí číhající v pralese na neznalé turisty, ale taky na to, jak jsme pyšní, že jsme se s Alešem nezabili navzájem. Původně jsme knihu vůbec v plánu neměli, na cestě jsem jenom každý den psala deník, abychom pak tak rychle nezapomněli, co jsme zažili a abychom nemuseli pořád dokola známým a rodinám opakovat, co se dělo. Pak toho bylo sepsáno tolik, že mě napadlo to vydat knižně. Aby to nebylo obyčejný, vznikla ještě druhá stránka věci – Alešův pohled na situace a dění, které jsem já ve většině případů viděla úplně jinak (i pro nás byla konfrontace na papíře najednou docela zábavná). K tomu jsme měli asi tisíc fotek, tak jsem to nabídla několika nakladatelstvím, nakonec nás podpořila Olympie a knížka je na světě - vydána byla na podzim 2015 jako neobvyklý cestopis psaný fejetonistickou formou.


Aleš Razým je dodnes aktivním lyžařem, mistrem světa do 23 let ve sprintu klasicky, Šárka Sudová úspěšnou reprerezentantkou v akrobatickém lyžování. Žijí v Jablonci, kde vychovávají malého Kryštofa, nyní ale cestuje za sportem především Aleš. Společně kvůli rodičovským povinnostem jezdí převážně po Česku.

Kde jsou sopky, tam je i zábava!

„Nikdy moc neplánujeme, sbalíme batoh, koupíme letenku tam, kam je to nejlevnější, a kde jsou nějaké sopky, a pak letíme do neznáma,“ osvětluje Šárka Sudová volbu destinace.

„Tentokrát to byl Karibik. Původně byl v plánu Martinik a Guadeloupe, po náhodném seznámení s člověkem, který nám pomáhal s nějakou základní přípravou, jsme nakonec souhrou neuvěřitelných náhod strávili většinu ze 3 týdnů na malinkém a divokém ostrově Dominika, navíc na miniplachetničce s úplně cizím člověkem a jeho psem,“ dodává Šárka.

Den šestý - výlet v okolí Savane-Paille

Jak se v Karibiku navzájem nezabít

Dvojice na exotické dovolené zažila leccos, bloudění v džungli, vaření v tamních termálních pramenech bouři na moři. Název knihy Lyžníci v Karibiku aneb Jak jsme se nezabili při bloudění džunglí, leccos napoví.

Poslechněte si záznam přiloženého rozhovoru moderátora Českého rozhlasu Sever Davida Hamra se známou partnerskou dvojicí lyžníků a uslyšíte, jaká (mnohdy až neuvěřitelná) dobrodružství Šárka Sudová s Alešem Razýmem na své exotické cestě zažili. Příjemný poslech vám přeje Český rozhlas Sever!

autor: David Hamr
Spustit audio