Šedivějí vám vlasy? Jezte tmavou čokoládu, ryby nebo černý kořen

„Z osmdesáti procent ovlivňuje růst vlasů to, co sníme, a jen z dvaceti procent hraje roli genetika,“ říká Jana Burdová, vlasová designérka z Teplic. Naše tělo včetně vlasů reaguje na sebemenší nedostatek byť jediné složky potravy. Proto chcete-li mít zdravé a krásné vlasy, zaměřte se na pestrý a vyvážený jídelníček!

„Každému z nás chybí něco jiného, univerzální rada není,“ říká Jana Burdová a pokračuje: „A nezapomínejme, že vše souvisí se vším. Vlasy, nehty, pleť – to je to, co vidíme, ale mysleme při jídle i na kosti, které už vidět nejsou,“ upozorňuje Jana Burdová.

S jídlem souvisí také šedivění vlasů. „S tím mám osobní zkušenost,“ vzpomíná Jana Burdová a pokračuje: „Při pobytu v Anglii jsem neměla možnost si vařit a jedla jsem jen syrovou stravu. Vlasy jsem měla suché, ztrácely pigment, začaly šedivět.“ Pokud vám vlasy šedivějí, doplňte vitamín B 12, jezte sýry, ryby, vejce, drůbež, kysané zelí, tmavou čokoládu, můžete zkusit také tzv. super potravinu – černý kořen, který zamezuje šedivění a dokonce do vlasů pigment vrací. Mastné vlasy – slunečnicová semínka, ovesná kaše, B, zinek.

Na lupy luštěniny, na suché vlasy okurka

Pokud máte problémy s lupy, omezte sladké a přidejte do svého jídelníčku více luštěnin, taky česnek, jablka, banány, oříšky.
Jestliže jsou vaše vlasy suché, nezapomínejte pít. Vodu v těle ale neudržíme. Výborným regulátorem tělesné hydratace je celer a okurka, ze super potravin jsou to pak chia semínka – stačí lžička denně.

Vylaďte si jídelníček pro krásné vlasy

Tmavá čokoláda jako bojovník proti šedivění vlasů?

Možná vás trápí řídnutí vlasů a jejich následné maštění. Tělo vám dává signál, že něco významně postrádá, stáhne si to okamžitě právě z vlasů, ale také z pokožky a nehtů. Je zapotřebí si vyladit jídelníček, kde by rozhodně neměly chybět vitamíny a minerály. Pokud vlasy řídnou, logicky se i více mastí, protože je jich je méně a více přiléhají k hlavě. Doplňte vitamíny A, C, selen, zinek , železo, B12 aB 5. Jezte ryby, špenát, brokolici a dýni. Jakmile doplníte to, co tělu chybí, vlasy začnou znovu růst. Ztráta vlasů u holohlavých mužů je pak samozřejmě záležitostí genetiky.

Spustit audio