Starosti a stres, co nás tíží, tělo často řeší nemocí

„Největší chybou v uzdravování je, že existují lékaři pro léčení nemocí těla a jiní pro léčení chorob duše, přestože tyto od sebe nelze oddělit,“ říká psycholožka Helena Kalábová z Liberce.

Už před 2 400 lety odhalil řecký filozof Platón tajemství některých onemocnění, která pramení z duševní nepohody člověka.

Nedostatek spánku, špatná životospráva a dlouhotrvající stres, který si většinou ani neuvědomujeme. To vše se podepisuje na našem zdraví. Bolest hlavy, únavový syndrom, kožní problémy nebo bolesti zad. Psycholožka Helena Kalábová je přesvědčena o tom, že jde ve většině případů o psychosomatické zdravotní potíže. Duše a tělo člověka jsou totiž jedna spojená nádoba.

Bolí vás dolní část zad? Jste dlouhodobě pod tlakem

„Pokud někoho trápí například horní část zad, je to akutní záležitost určitého stresu, přepětí, napětí, anebo zátěže u lidí pracujících na počítači a podobně,“ tvrdí Helena Kalábová a pokračuje: „Dolní část zad, to už je záležitost déletrvajícího stresu, napětí a zatížení, je to velmi dobře ukotveno v řeči našich předků,“ vysvětluje liberecká psycholožka, podle které každý neseme určité břemeno, aniž si to uvědomujeme.

„Ta řeč našich předků je čistě psychosomatická, puklo mu žalostí srdce, mám toho plnou hlavu, leží mi v žaludku a podobně,“ uzavírá Helena Kalábová.

Psycholožka Helena Kalábová z Liberce

Psychosomatika zahrnuje celkové řešení zdravotního problému. Mimo jiné věnuje pozornost úpravě životního stylu a ke zlepšení psychické odolnosti používá psychoterapii, spolupracuje i s ostatními specialisty. Proto je důležité vědět, že psychosomatický přístup je nejlépe skloubit s klasickou medicínou. To znamená, že v případě zdravotních obtíží bychom měli navštívit odborného lékaře.

Jak souvisí bolavé zuby s psychikou?

Poslechněte si záznam přiloženého rozhovoru moderátorky Ivety Kalátové s psycholožkou Helenou Kalábovou a dozvíte se například i to, jak můžou souviset problémy se zuby s psychikou člověka. Poslech plný pohody vám přeje Český rozhlas Sever!

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio