To je ten báječnej mužskej svět, říká manželce Vít Moudrý, který na Harleyi projel proslulou americkou Route 66

Cestovatel, publicista a vášnivý fotograf Vít Moudrý si splnil svůj klukovský i americký sen. Zcestoval přes 80 zemí světa a navštívil všechny kontinenty, ale jedním z jeho největších „srdcových“ zážitků je výprava napříč Spojenými státy na motorce značky Harley Davidson po slavné Route 66.

Své dobrodružství, které podnikl s partou přátel v roce 2007, zdokumentoval Vít Moudrý téměř dvaceti tisíci fotografiemi. Cestu plánoval tři roky, stejně dlouhou dobu psal o výpravě knížku. Vydal ji pod titulem “Expedice Route 66 – 5000 mil legendami USA“. „V Národní knihovně v Praze mi řekli, že 1600 fotek se snad ještě nikomu nepovedlo do jedné knihy naskládat,“ chlubí se cestovatel.

Proč jako dopravní prostředek zvolil zrovna Harley Davidson „Přišlo mně naprosto stylové projet Route 66 na tom stroji, protože patří k Americe,“ říká k tomu Vít Moudrý. „Je to stejná legenda jako sama Matka silnic.“

Route 66 v Novém Mexiku

Náročná nebyla jen sama motorkářská výprava, složité bylo i plánování cesty. „Route 66 rozhodně není jako nějaká česká dálnice,“ vysvětluje Vít Moudrý. „Museli jsme si otevřít na stole současnou mapu USA a ty silnice s novým číslováním doslova vyzobat, zaznamenat každou odbočku a zjistit, jestli nejsou ty cesty jednosměrné, takže ten itinerář jsme dávali dohromady tři roky, má asi 60 stran a troufám si tvrdit, že ho nemá ani americká Asociace Route 66,“ prozrazuje dobrodruh s úsměvem na tváři.

Texas, Nové Mexiko, Arizona, rudé pouště, Grand Canyon, ale i Údolí smrti - to jsou jen některá místa, kudy parta motorkářů v čele s Vítkem Moudrým projížděla. „Nechtěli nás nechat projet, ten den měl zrovna v Údolí smrti padnout teplotní rekord z roku 1913 - 72 st.C. na slunci,“ vzpomíná Vít Moudrý.

„Manželka nemohla pochopit, proč tak tvrdošíjně chceme projet právě tu šestašedesátku,“ končí své vyprávění. “Já jí na to vždycky říkám, víš, miláčku, to je ten báječnej mužskej svět, to prostě nemůžeš pochopit."

Route 66 - Hackberry

Poslechněte si celé povídání ze záznamu. Pohodový poslech vám přejí Český rozhlas Sever a Jarka Mannová!

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.