Upatlané ruce si umyje každý. Zuby si ale po sladkém neopláchne nikdo, zlobí se dentální hygienistka

„Odejdi z koupelny, jdu si vyčistit zuby.“ Tahle fráze zaznívá v rodinách úplně běžně. „Přitom vlasy nebo ruce si při otevřených dveřích koupelny klidně umyjeme. Čistit si zuby před někým jiným je ale nepochopitelné tabu,“ kroutí hlavou dentální hygienistka, Mgr. Petra Křížová.

Speciální pastilky obarví zuby na fialovo

Zvlášť u dětí je důležité, aby si čistily zuby s dospělými. Mají tak možnost od nich vypozorovat správnou techniku a získat pravidelný návyk.

„Na ruce vidíme, takže snadno zjistíme, že si je dítě umylo špatně. Na zuby ale nevidíme a často je ani nekontrolujeme, zda jsou vyčištěné dokonale. To bychom ale měli! Můžete třeba i použít pastilky, které obarví nedostatečně vyčištěná místa na zubu na fialovo, a ta pak dočistit. Myslím, že je to dobrá pomůcka jak pro děti, tak pro dospělé,“ radí Petra Křížová.

Když se zoubky dětem prořezávají, čistíme prsťáčkem

Zuby se prořezávají už v půl roce života dítěte. Už tehdy je také zapotřebí začít s péčí o ně. Čistit byste je měli minimálně dvakrát denně co nejmenším dětským kartáčkem anebo jinými pomůckami, kterých je na trhu dost a jsou velmi jemné, silikonové. Důležitý je návyk.

Dentální hygienistka Petra Křížová

Dítě si může pomocí různých kousátek zkoušet čistit zuby samo, ale dospělý je pak musí dočistit. „Oblíbený je kartáček prsťáček, který se navlékne na prst,“ vysvětluje Petra Křížová a pokračuje: „Přejíždíme s ním i po dásničkách, kde ještě zoubky nejsou i přes malé zuby, které už vyrostly.“

Klidně mlsejte, ale pak si ústa vypláchněte vodou, zabráníte tak vzniku kazů a kamene

„Mám ráda to srovnání rukou a úst,“ usmívá se Petra Křížová a ptá se: „Ulepené ruce od sladkého si automaticky opláchneme, ale uděláme to samé i se zuby?“

Pokud si dopřáváte zmrzlinu nebo různé ovocné dřeně, vždy si pak vypláchněte ústa vodou. Večer pak samozřejmě vyčistíte zuby důkladně. Zubní kámen a kaz se tvoří opravdu jenom z plaku, který zůstane na místech, které nedočistíme. Důležité je používat také pomůcky jako jsou mezizubní kartáčky a nebo zubní nit.

Spustit audio