V cíli jsem brečela jako želva, vzpomíná musherka z Jablonecka

19. duben 2016

Krajina nekonečných norských pustin, zamrzlého jezera a zledovatělých hor – tak vypadala 600 kilometrů dlouhá trať, kterou nakonec zdolala musherka Jana Henychová z Horního Maxova na Jablonecku. Po čtyřech dnech, šesti hodinách a třiceti sedmi minutách dojela jako třicátá závod Femundlopet.

„Ono vůbec nebylo jistý, že do toho cíle dojedu, mohla se přihodit spousta věcí,“ vzpomíná Jana Henychová. „Sama jsem krizi na trati nepocítila, byla jsem odhodlaná tu trať ujet,“ říká.

„Veterináři psy kontrolují, … na lidi se kašle“

Největší strach Jana Henychová prý neměla o sebe, ale o své psí spřežení. „Postupně mně cestou ubývali. Ale nebylo to tak, že by cestou umírali,“ říká s úsměvem a vysvětluje: „Na každém kontrolním bodu se na psy sesypou veterináři, kteří jim změří teplotu, puls, prohmatají je, zkontrolují, jestli jsou v pořádku. Na lidi se tam kašle.“

Sibiřští huskyové odpočívají

Pokud se během náročného závodu objeví jen náznak, že je něco se stavem psa v nepořádku, zvíře se vyřadí ze soutěže.

Šestkrát sibiřský husky a 180 km do cíle

A to byl nakonec případ i musherky z Horního Maxova, která závod nakonec dojela pouze se šesti psy. „Do cíle se totiž musí dojet minimálně se šesti psy, a mně zbývalo ještě necelých 180 kilometrů,“ říká Jana Henychová. Kdyby jediný pes dostal třeba obyčejný průjem, veterinář by spřežení dál nepustil, a tím by pro musherku celý závod skončil. „Takže tam ta moje krize spočívala v tom, že jsem ty psy musela udržovat v dobrém rozmaru a v dobré kondici,“ dodává Jana Henychová.

Femudlopet jako křest ohněm na obávaný závod 1800 kilometrů

Projetí cílovou páskou norského závodu Femundlopet znamená pro musherku Janu i splnění poslední podmínky pro účast na nejslavnějším musherském závodu na světě, kterým je obávaný Iditarod. „Ten měří třikrát víc než Femundlopet – neskutečných 1 800 kilometrů,“ vysvětluje Jana Henychová.

Musherské selfie odvážné Jany Henychové a jejího spřežení

„Jestli vše dobře dopadne, tak bych ho chtěla jet za dva roky,“ vyslovuje přání odvážná musherka Jana Henychová, která i po zimě pilně trénuje v Jizerských horách se svou psí smečkou, která čítá neuvěřitelných 34 psích kamarádů.

Držíme palce!

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.