Bílinský zpravodaj nechce otisknout reakci čtenáře, kterého se článek týkal

9. březen 2012

Radniční noviny jsou údajně ve velké většině případů hlásnou troubou vedení města. Tvrdí to studie, kterou si nechalo zpracovat sdružení Oživení. Často chybí kritické články z pera opozice nebo občanů . Radnice je prý cenzurují anebo nezveřejňují. Jak to vypadá v Bílině na Teplicku, to zjišťoval redaktor Honza Beneš.

Richard Hazdra byl do jara loňského roku ekonomickým náměstkem v bílinské nemocnici a poliklinice, kterou vlastní napůl město a soukromí lékaři. Když radnice začala spolu s novým jednatelem polikliniky podnikat změny ve vedení společnosti, dostal Richard Hazdra výpověď. Manželka Richarda Hazdry vlastní na poliklinice lékárnu.

V prosinci minulého roku pak vyšel v Bílinském zpravodaji článek, kterým se Richard Hazdra i jeho žena cítí být poškozeni: „Vyšel 8. prosince v Bílinském zpravodaji, jmenovalo se to Fakta kolem bílinské nemocnice, bylo tam popsáno deset bodů, vesměs snůška lží, polopravd a nepravd... Byl jsem tam napadený já, byla tam napadená moje žena a tak jsme podle tiskového zákona do měsíce napsali opravný článek, zaslali jsme to do Bílinského zpravodaje a bohužel – reakce není žádná.“

Zajímalo nás proč v Bílinském zpravodaji nebyla doposud reakce na úvodní článek otištěna. Redaktor Honza Beneš proto zašel za místostarostou Zdeňkem Rendlem: „Článek, o kterém hovoříte že ho pošpinil byl psán způsobem, kdy měl možnost reagovat jak pan Hazdra, tak paní Hazdrová... být součástí tvorby toho článku.“ říká Zdeněk Rendl.

Že by ale byla autorem článku Karlem Schönem nabídnuta manželům Hazdrovým spolupráce na tvorbě článku, Richard Hazdra odmítá: „Že ten článek vyjde jsem se dozvěděl až když to vyšlo. Žádnou nabídku jsme nedostali, pokud to někdo tvrdí, tak je to lež.“

Ponechme stranou obsah článku a míru jeho objektivity. Richard Hazdra se chtěl na stránkách radničního čtrnáctideníku obhájit. Položil jsem tedy místostarostovi Zdeňkovi Rendlovi otázku, zda by měl Bílinský zpravodaj následně otisknout jejich reakci. A zde je odpověď: „Bílinský zpravodaj, redaktor Schön, oslovil manžele Hazdrovi že nejlépe se bílinská veřejnost dozví pravdu tak, když se zveřejní léta, kdy lékárna byla v pronájmu a jaká marže byla poskytovaná. Myslím si že když tato věc se zveřejní tak všichni se dozví pravdu a bude dáno objektivitě zadost...Budu rád když obě strany dostanou prostor a čtenáři se dostanou k pravdivým odpovědím.“

Jenže článek manželů Hazdorvých jako reakce na prosincový text leží na redakčním stole Bílinského zpravodaje už tři měsíce. Radnice zřejmě neuznala článek Hazdrových za pravdivý a objektivní a tudíž zveřejnění hodný. Hazdrovi proto zvažují podání žaloby na ochranu osobnosti.

Vláda chystá novelu tiskového zákona. Podle ní by radniční noviny měly povinnost zveřejňovat nijak nepozměněné články psané opozičními zastupiteli. Pokud novela projde, začne platit od ledna roku 2013.

autor: Jan Beneš
Spustit audio