Lidé z ubytoven ve Varnsdorfu se stěhují do dvou ulic panelových domů

20. duben 2012

Budeme mít větší klid, myslí si starousedlíci v nejbližším okolí některých varnsdorfských ubytoven. Právě z nich se v poslední době mnozí nepřizpůsobiví odstěhovali.

Ti nám tady chyběli, nejásají dlouholetí nájemníci několika paneláků v Kovářské a Pražské ulici. Jejich novými sousedy se totiž většinou stali právě lidé, kteří se přistěhovali z ubytoven.

Některé soukromé panelové domy ve Varnsdorfu zaplňují lidé, kteří dříve bydleli na místních ubytovnách. Platí to zejména o panelácích v Kovářské, kde natáčel redaktor Josef Suk.

„V rámci města se nám přestěhovalo do kritické lokality celkem osmdesát dva lidí, z ostatních měst jednatřicet lidí.“ vysvětluje mluvčí radnice Varnsdorf Romana Macová a dodává: „Z ubytoven odcházejí, protže jim byly nastaveny podmínky, které nebyly ochotni dodržovat.“

V Kovářské ulici byl zaveden kamerový systém, celá lokalita je pod dohledem městské a státní policie. Místním starousedlíkům vadí především hluk. To se snaží přivolaní policisté řešit - zatím domluvou.

Problematické paneláky se dostaly i na pořad jednání starostů Šluknovska, se kterými se v Rumburku sešla krajská pracovní skupina pro vyloučené lokality. Byla u toho i vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková: „Kovářská ulice byla zmíněna a my zatím diskutujeme, jak konkrétně ten problém řešit.“

autor: Josef Suk
Spustit audio