Na Děčínsku dokumentují hroby a památníky padlých vojáků

8. květen 2012

Už několik let se oddělení památkové péče děčínského magistrátu věnuje mapování všech hrobů a památníků válečných obětí. A to nejen v samotném Děčíně, ale i na území 33 okolních spádových obcí. Jde o stovky pietních míst.

"V současné době je připravená databáze, kde jsou hroby zaměřeny, je tam fotodokumentace a samozřejmě se mapuje i stav, v jakém hroby jsou," říká Lenka Holavová z děčínského magistrátu a dodává: "V Děčíně máme různé národnosti, samozřejmě vojáky tehdejší sovětské armády, ale i Francouze a Němce."

Dana Machtová ze správy pohřebišť děčínského magistrátu říká: "V loňském roce jsme provedli kontrolu těchto památníků a shledali jsme menší či větší nedostatky. Teď se opravy dokončily, takže všechny tyto památníky jsou po opravě." Do oprav se investovalo celkem 280 tisíc korun.

Při péči o hroby a památníky musí město řešit i nečekané problémy, připomíná mluvčí děčínského magistrátu Romana Silvarová: "Minulý měsíc došlo k vyvrácení náhrobního kamene na hřbitově na Škrabkách. Zjistili jsme, že blízko rostoucí cypřiše ohrožují nejenom vyvrácený hrob, ale i hroby další. Proto jsme se rozhodli, že zhruba osmnáct stromů budeme muset pokácet a chystáme se na to v období vegetačního klidu."

autor: Josef Suk
Spustit audio