Roudnice nad Labem přijde kvůli chybám radnice o desítky miliónů korun

12. červenec 2012

Aby město zaplatilo třem firmám za neuskutečněnou stavbu školicího centra, musí si vzít u banky dvacetimiliónový roční úvěr.

Další milióny na zaplacení prohraného sporu u rozhodčího soudu Hospodářské komory musí zajistit seškrtáním svého rozpočtu.

Více než půldruhé hodiny se zastupitelé ve středu dohadovali, kdo co zavinil a jak se město do této situace dostalo. Kritiku si za to vysloužili i u jednoho z roudnických občanů: „To je proto, že vy kryjete jeden sami sebe. Můžete za to všichni,“ zlobil se Josef Krejza, který si nenechá ujít jediné zasedání.

Podle právníka Petra Haluzy počátkem celé kauzy bylo rozhodnutí minulého zastupitelstva před dvěma roky - s nevýhodnou smlouvou o dílo, podivným výběrovým řízením a tzv. rozhodčí doložkou. „Už tam se rodily ty kontury tohoto nešťastného řešení. Už tam byly vybrány firmy, které objektivně nebyly způsobilé uspět,“ tvrdí Haluza.

Podstatou financování měl totiž být dodavatelský úvěr. Jedna z firem se však potýkala s insolvencí, další byla jen jakousi slupkou bez obsahu, s nulovým daňovým přiznáním, snesitelné měřítko snesla podle právníka jen firma Stavby Kühn. Přesto se město do akce za 140 miliónů pustilo.

Tato výše se v průběhu několika měsíců několikrát měnila. Takzvanou rozhodčí doložkou ve smlouvě si pak roudničtí odřízli cestu, jak se bránit běžnou soudní cestou. Proti nálezu rozhodčího soudu totiž není odvolání a verdikt je okamžitě vykonavatelný.

V každém případě teď Roudnice musí do konce měsíce zaplatit. Vzít si kontokorentní úvěr a nejméně na jeden rok se uskromnit.

Zátěž to bude velká, připouští šéf ekonomického odboru města Ladislav Balatý. „Snižují se opravy, jsou nařízené odvody příspěvkových organizací ve výši šesti a půl milionů korun. Jsem přesvědčen, že rozpočet města si s tím poradí do poloviny příštího roku,“ uvedl.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio