Hasiči nacvičovali zásah při požáru v litoměřické nemocnici

11. říjen 2012

Zkušenost získá člověk nejlépe praxí. Tohle pravidlo platí i u hasičů, jenže tam může taková zkušenost může přijít velmi draho. Proto je lepší situaci napodobit a zásah si vyzkoušet. Přesně to se dělo při čtvrtečním cvičení v Městské nemocnici v Litoměřicích.

Hořet mělo v pátém podlaží, na ortopedickém oddělení. Pár minut od vyhlášení poplachu na místo přijeli hasiči s technikou. Dvě profesionální a dvě dobrovolné jednotky z Litoměřic a Lovosic. Nemocniční rozhlas mezitím upozorňuje, že jde jen o cvičení - aby nevznikla panika.

Hasiči míří po schodech nahoru a chystají masky, aby mohli do ohněm zakouřené chodby. Oheň zřejmě vznikl od vadného ohřívače v kuchyňce od vadného ohřívače.

Následuje evakuace několika lidí pomocí vysokozdvižné plošiny. Místo pacientů jsou samozřejmě figuranti - studenti jedné z litoměřických škol.

„My jsme velice rádi po téhle příležitosti sáhli, abychom si i my v reálu vyzkoušeli, co všechno to obnáší.“ tvrdí ředitelka nemocnice Stanislava Pánová.

Hasič Petr Waldhauser vypočítává, co to přineslo hasičům: „Orientaci v neznámém terénu, v zakouřeném terénu, vyhledávání a evakuace osob... Ve všech oblastech cvičení splnilo svůj účel.“

Nácviku zásahu se zúčastnil jako pozorovatel také reportér Českého rozhlasu Sever Miroslav Zimmer.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio