V Litoměřicích se snaží bojovat fotopastmi proti černým skládkám

6. prosinec 2012

Černé skládky jsou doslova noční můrou mnohých obcí a měst. Ani Litoměřice nejsou výjimkou. Likvidace skládek stojí město ročně desetitisíce korun. Pracovníkům odboru životního prostředí došla trpělivost a chtějí na hříšníky políčit fotopasti.

Fotopasti mají být na vytipovaná místa nainstalovány v nejbližší době. Kde, to ale z pochopitelných důvodů vedoucí odboru životního prostředí Pavel Gryndler prozradit nechtěl: „Zveřejníme informaci, že budeme umísťovat nepravidelně po městě na inkriminovaná místa fotopasti, což jsou zařízení, která permanentně monitorují určité místo, lokalitu a mohou zjistit, kdo založil černou skládku, nebo uložit odpad mimo kontejner.“

Pracovnice odboru životního prostředí Lucie Egrešiová k tomu doplňuje. „Myslím, že se zaměříme tam, kde lidé permanentně odkládají nejvíc odpadu, kde se to opakuje a technické služby tam každý týden musejí odpad odklízet a pak určitě také na místech, kde se objevují černé skládky. Vyhodnocovat to bude městská policie, my to pak budeme řešit v přestupkovém řízení.“

Vedle kontejnerů se často objevuje starý nábytek, koberce, pneumatiky, televizory, ledničky a další odpady, které sem jednoznačně nepatří. I za takovéto jednání může hříšníky postihnout tučná pokuta. Současně s instalací fotopastí, které fungují i při velmi slabém světle, chce proto město upozornit na nelegální ukládání i tabulkami.

„Upozorní je na to, co dělají špatně, že skutečně nemohou odkládat odpady mimo kontejnery a budou tu mít uvedeno, jakou sankci za to mohou dostat. Konkrétně se jedná o přestupek, za který může být až padesátitisícová pokuta. Dokonce v části Litoměřic na území v chráněné krajinné oblasti může být pokuta až sto tisíc korun.“ konstatuje Pavel Gryndler.

Několik lidí, které jsem v ulicích města náhodně oslovil, o problému divokých skládek ví. Na fotopasti ale mají různý názor. Podle některých jde o dobrou věc, podle jiných jsou ale fotopasti jen další zbytečnou investicí města.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio