Na Teplicku vznikají podezřelé skládky zpracovaných odpadů z elektráren

7. prosinec 2012

Několik desítek tun materiálu, který by mohl otrávit spodní vody, navezly firmy na soukromé pozemky v Hrobčicích a v Košťanech na Teplicku. Jde o zpracovaný odpad z elektráren. Lidé v obou místech se bojí, že se stanou oběťmi obchodu, který nenávratně poškodí životní prostředí.

V Košťanech upozornila na navážení šedočerné mazlavé hmoty na louku naproti svému domu paní Koštovalová: „Tento materiál není ukládán tak, jak se má. Měl by být ukládán podle certifikátů a ne jen hozené na zelenou plochu. Tím pádem se veškerý uložený materiál, jako nečistota, špína, kaly,dostane do spodní vody.“

V Košťanech a Hrobčicích chtějí majitelé pozemků vyrovnat šikmý terén. Namísto zeminy k tomu používají směs popílku a spalin z elektrárny. Zacházení s touto směsí při úpravách terénu je popsané konkrétním certifikátem. V něm se říká, že stavitel musí zabránit směsi styku s vodou, a to jak dešťovou, tak vzlínající.

Pokud tak neučiní, hrozí kontaminace půdy a spodních vod nebezpečnými látkami. Stavitelé na Teplicku tak neučinili. Na každém z obou míst tak leží odhadem přes dvacet pět tun materiálu, který může kontaminovat spodní vody. Inspektoři České inspekce životního prostředí sebrali vzorky popílkové směsi a čekají na výsledky z laboratoře.

„Zadání bylo zaměřeno na to, jestli materiály, uložené na zmiňovaných lokalitách, jestli splňují podmínky ukládání materiálů na povrch a jestli neohrožují spodní vody a vůbec životní prostředí.“ popisuje Jiří Turek z České inspekce životního prostředí.

Že něco není v pořádku zjistili i stavební úřady. V Hrobčicích nájemce pozemku Petr Kubík zapomněl o terénních úpravách kohokoliv informovat. Na nedodržení podmínek při ukládání popílkové směsi poukázal také Vodoprávní úřad v Teplicích: „Šetření v Košťanech prokázalo, že terénní úpravy jsou prováděny v rozporu s projektovou dokumentací a nesouhlasíme s tím, aby byly takto ty terénní úpravy prováděny.“ říká Karin Ayoubi z teplického vodoprávního úřadu.

Zamítavě se k navážení popílkové směsi na Teplicku postavil také Český inspektorát lázní a zřídel. Oba pozemky jsou totiž v ochranném pásmu lázeňského zřídla. Že není používání směsí ze spalin a popílku, ať už z elektráren anebo ze spaloven vždy v souladu s pravidly, mi potvrdil Jindřich Peterlík z ekologického sdružení Arnika: „Byla směs popela a popílku z liberecké spalovny komunálních odpadů a zjistili jsme že ta směs nebyla úplně pokaždé použita pod povrchem terénu, to znamená že přišla do kontaktu s vodou a mohly se vylouhovat látky jako dioxiny.“

Navážení popílkové směsi je teď na obou místech na Teplicku zastaveno místními stavebními úřady. Ty do konce roku rozhodnou, jestli a za jakých podmínek směs na pozemcích zůstane. Lidé žijící v okolí mají ale strach o kvalitu vody ve svých studních.

Situaci kolem navážení směsí elektrárenského popílku do Košťan a Hrobčic na Teplicku na místa, kde můžou zamořit půdu a podzemní vody, budeme i nadále sledovat.

autor: Jan Beneš
Spustit audio