Závěr roku v Krušných horách bývá ve znamení častých úrazů

19. prosinec 2012

Loňský závěr roku byl v Krušných horách dramatický. Záchranáři vyjížděli na Vánoce a Nový rok k dvaceti osmi zraněným turistům. Letošní sezona začala zatím mírně. Vleky se rozjely o víkendu, ale ledovka řadu lyžařů odradila od cesty na hory. To se ale může změnit. Na Vánoce a Silvestra se totiž jezdí do hor i oslavovat.

Lyžařům zatím zima nepřeje. Vleky se rozjely až o uplynulém víkendu - tedy ve chvíli, kdy po mrazivých dnech přišla obleva. Hory byly poloprázdné nejen na severu Čech. Miroslav Güttner, náčelník Horské služby pro Krušné hory, tak mohl konstatovat: „Vyjížděli jsme, ale nic neobvyklého. Poranění kloubů, nějaké odřeniny...“

Více lidí přijede ale už za pár dní - na Vánoce a pak na Silvestra. Tehdy přichází pro Horskou službu zátěžová situace - kromě lyžařů totiž do hor jezdí lidé i oslavovat. Počet úrazů se v posledních letech zvýšil a jsou vážnější, ubylo ale výjezdů. Zraněný lyžař, dokonce i ten, který zabloudí, se dá najít podle signálu telefonu.

V posledních letech přidělávají starosti záchranářům cizinci, především Holanďané. Neumějí se v horách chovat. Kromě toho dělá pracovníkům Horské služby starosti také módní lyžování ve volné přírodě, mimo areály. „Je to adrenalin, ale když se něco stane, špatně se k nim dostáváme, je to složitý terén.“ dodal Miroslav Güttner z Horské služby pro Krušné hory.

autor: ces
Spustit audio