Domy v ústeckých Předlicích jsou v havarijním stavu, stovce obyvatel hrozí vystěhování

13. březen 2013

Nepořádek na ulici, některé domy ve špatném stavu. Především to trápí obyvatele ústecké čtvrti Předlice. Chtěli by například obnovit uklízecí četu složenou z místních Romů, která by na pořádek dohlédla.

Oznámili to na úterním setkání se zástupci magistrátu a vedení města. Podle romského koordinátora Jana Husáka budou město i obyvatelé hledat společná řešení.

„My v současné době se snažíme o změnu toho přístupu. Vyzýváme lidi, aby si zvolili zástupce, kteří budou s námi společně řešit problémy Předlic. Myslím, že pokud zvolíme tuto cestu, tak vždycky je možnost nějaké nápravy,“ vysvětlil Husák.

Až stovka lidí totiž žije v Předlicích v domech, které jsou kvůli nezájmu majitelů ve špatném stavu. Mohl by je potkat stejný osud jako na podzim lidi z domu v ulici Beneše Lounského. Magistrát je nouzově ubytoval v tělocvičně a pak domluvil krátkodobé bydlení na ubytovně.

Upozorňuje na to ředitel vládní Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček. Přehled o aktuální situaci bude mít do tří týdnů. Předá ho i vedení města, aby se na případnou podobnou situaci mohlo připravit.

„Aby ti lidé nemuseli skončit v ubytovnách či na ulici. Aby se nemuseli obávat toho odebírání dětí, tak jak se stalo teď v případě řady rodin v ulici Beneše Lounského,“ vypočítává Šimáček.

Romové z Předlic o svých problémech poprvé přímo diskutovali s úředníky

„Takže si myslím, že by nějaký konstruktivní přístup byl na místě. Z našich dosavadních šetření vyplývá, že se to může týkat nějakých šedesáti až sta lidí,“ doplňuje.

Špatný stav obydlených domů nebo skládky na dvorech v ústecké čtvrti Předlice mají podle náměstkyně primátora pro sociální oblast Zuzany Kailové z ČSSD řešit úředníci. Řekla to na úterním setkání s tamními obyvateli.

Stavební odbor nebo odbor životního prostředí se totiž zabývá jen těmi případy, o kterých se dozví. Jejich vyřízení není možné podle náměstkyně Kailové urychlit.

Kailová také obyvatele Předlic vyzvala, aby si zvolili dva až tři zástupce. Chtěla by se s nimi pravidelně setkávat a hledat řešení pro různé situace.

autoři: hau , Tomáš S. Šťástka
Spustit audio