Chodci si neuvědomují, že nemají absolutní přednost na přechodech. Následky bývají tragické

5. únor 2014

Zimní měsíce jsou náročné nejen pro řidiče, ale také pro ty, kteří chodí pěšky. V Ústeckém kraji policisté vloni řešili zhruba 9 desítek střetů aut s chodci. Ne za všemi ale stojí nepozornost a bezohlednost řidičů. Chodci si totiž často neuvědomují, že nejsou ve špatném počasí vidět, nebo že nemají absolutní přednost na přechodech.

Chodci ale automatickou přednost nemají. Zjednodušeně řečeno, musí dát řidiči najevo, že chtějí přejít. Přitom ale nesmí ohrozit ani sebe, ani řidiče, nebo ostatní chodce.

Mnoho lidí také přebíhá ulice i mimo přechody. Po napomenutí strážníka někteří uznají svoji chybu, jiní ale ne - ti jsou často i vulgární.

Dalším problémem je viditelnost chodců. Ty totiž může řidič, obzvlášť za snížené viditelnosti v zimních měsících, snadno přehlédnout. To by si měli chodci uvědomit a doplnit si svůj šatník o oblečení s reflexními prvky.

Ty jsou totiž nejen v zimním počasí potřebnými doplňky chodců, a to nejen při přecházení. Řidič auta totiž vidí chodce mnohem dřív. „Ideální jsou reflexní prvky, samolepky, a to ten řidič vidí toho chodce až na 200 metrů,“ říká Jan Pechout z BESIP.

Povinné označení chodců reflexními prvky má navíc nařídit i nový zákon, který by měl platit od příštího roku.

autor: bach
Spustit audio