Na 14. ročník Memorial air show v Roudnici nad Labem přiletěly letadla i vrtulníky

25. červen 2017

Druhým dnem dnes pokračuje 14. ročník letecké přehlídky Memorial air show na letišti v Roudnici nad Labem. V sobotu odpoledne přilákala akce k přistávací ploše letiště tisíce milovníků létání i rodiny s dětmi.

Obdivovat mohli leteckou akrobacii, historické letouny i moderní bojové stroje. Nechyběl ani odvážný seskok parašutisty z křídla větroně.

Děti jsou už ve věku, kdy je letadla baví a mně se samozřejmě líbí také,“ usmívá se Radek Zelenda, který se svou přítelkyní a dvěma dětmi vyrazil na roudnické letiště poprvé v životě.

K vidění bylo v sobotu hodně. Díky vysoké oblačnosti bylo možné si vychutnat leteckou akrobacii i přelety stíhaček české armády Jas 39 Grippen. Přehlídka pokračuje i v neděli, zve na ní pořadatel air show Vlasta Dvořák:
„Připravili jsme historické aeroplány z druhé světové války, současnou vojenskou techniku a samozřejmě špičkové akrobaty, včetně Martina Šonky. K vidění bude i dívka chodící po křídle,“ zve Dvořák.

Na rozsáhlé ploše roudnického letiště se v sobotu sešlo kolem dvaceti tisíc návštěvníků. Nechybí desítky stánků s občerstvením, samozřejmostí jsou atrakce pro děti.

Přelet historického letounu americké armády P51 Mustang sleduje i Jiří Šifták, který do roudnice přijel z Ústí nad Labem. Letoun ho sice zaujal, vrací se ale k vystoupení britské akrobatky, která prováděla v letu na křídle dvojplošníka cvičení jógy:

„Krásná žena na křídle krásného stroje,“ chválí s tím, že na Memorial Air Show jezdí pravidelně.

Na roudnickém letišti budou také v neděli k vidění historické letouny, například P-51 Mustang, moderní stihačka JAS 39 Gripen Armády ČR, nebo letoun OV-10 BRONCO. Program začíná ve 13 hodin.

14. ročník Memorial air show na letišti v Roudnici nad Labem dnes pokračuje druhým dnem. Přiletí letadla i vrtulníky
autor: Jan Beneš
Spustit audio