Ústečtí radní odvolali ředitele tří příspěvkových organizací. Zveřejní také všechny smlouvy města

27. listopad 2014

Na svém prvním jednání noví ústečtí radní z koalice hnutí ANO 2011 a PRO! Ústí udělali první zásadní změny. Odvolali ředitele tří příspěvkových organizací - muzea, ZOO a Činoherního studia. Chystají se také zveřejnit všechny smlouvy města.

Hlavním důvodem pro odvolání ředitelů byla podle radních jejich nekompetentnost. Proto měli potřebu situaci řešit okamžitě. V jiných příspěvkových organizacích města ředitelé zůstávají.

Ředitelka ústecké zoologické zahrady Marina Vančatová podle radních nezvládla odbornou funkci ZOO. V době, kdy byla ředitelkou, odešla řada odborníků. Zoologickou zahradu zatím povede její zástupkyně Jana Černá.

Ředitele muzea Miroslava Krále dosadilo minulé vedení města. Radní upozornili na jeho manažerská pochybení, především v tom, že za celou dobu jeho působení se přípravy česko-německé výstavy Collegia Bohemica nepohnuly dopředu. Muzeum dočasně povede vědecký tajemník muzea Václav Houfek.

Třetí organizací, kde radní odvolali ředitele, je Činoherní studio. To dosud vedla vedoucí odboru kultury Jana Müllerová. Tuto organizaci založilo bývalé vedení města na jaře jako náhradu za zkrachovalou o.p.s.

Radní Martin Hausenblas z PRO Ústí! prohlásil, že paní Müllerová nenaplnila statut organizace, tedy vybudování souboru. Z Činoherního studia se stala jakási agentura dovážející představení.

Paní Müllerová je už delší dobu v pracovní neschopnosti. Nabídla svou rezignaci ke konci roku, městská rada se ale rozhodla situaci řešit ihned.

Na příštím zasedání zastupitelstva 2. prosince proberou, co s touto „prázdnou“ příspěvkovou organizací. Prozatím jejím vedením pověřili radního pro kulturu a herce spolku Činoherák Ústí Jaroslava Achaba Haidlera.

Cíl nového vedení města? Větší transparentnost!

Radní také slíbili, že všechny smlouvy města budou na městských webových stránkách do konce září 2015.

Zveřejňování bude probíhat v několika etapách - letošní smlouvy by měly být zveřejněny do konce března, smlouvy z let 2012 a 2013 do konce června a ty starší do září. Jde o všechny smlouvy, které jsou aktivní, tedy platné, a to nejen ty, které uzavřelo město, ale i jeho příspěvkové organizace. Zveřejňovat se budou i všechny smlouvy uzavřené novým vedením.

Radní rozhodli ještě o třech změnách, týkajících se průhlednosti jejich rozhodování a hospodaření.

První z nich je jmenovité hlasování radních – na webu města si bude moci každý přečíst, jak který radní hlasoval.

Od příštího městského zastupitelstva, tedy od 16. prosince, bude na webu kromě zápisu z jednání i videozáznam.

Třetí změnou, že každý, kdo si požádá o informace podle zákona o poskytování informací, o něco ušetří.

Dosud chtěl magistrát poplatek, když úředníci informace vyhledávali více než půl hodiny. Nově bude limit nastavený na hodinu.

autor: hau
Spustit audio