Majitel části sjezdovky a zástupci skiareálu na Bouřňáku se stále nedohodli. Lyžovat se ale bude

2. prosinec 2014

Lyžařský areál Bouřňák na Teplicku se připravuje na novou sezónu. Kvůli sporům mezi majitelem pozemků a provozovatelem lyžařského areálu ale stále není jasné, jestli nedojde ke zkrácení vleků a sjezdovek. Soud svým předběžným opatřením zajistil provoz celého areálu jen do poloviny ledna.

V Mikulově v Krušných horách, v místě, kde končí většina sjezdovek Sport Centra Bouřňák, dělníci pracují naplno. Skončila tu demolice starých pokladen a v objektu tzv. Karlštejna vzniká nové občerstvení.

Vše je připraveno k tomu, aby sezóna mohla začít. Jestli ale začne a v jakém rozsahu, na to odpovídá Petr Benda, jeden z majitelů Sport Centra Bouřňák.

„Jakmile padnou teploty pod nulu, začneme zasněžovat. Pevně věžím, že i příroda nám pomůže, že napadne přírodní sníh a my jsme připraveni pustit areál v celém rozsahu tak, jak fungoval.“

Přístup na sjezdovky ve SportCentru Bouřňák u Teplic je zablokovaný balíky slámy a betonovými skružemi

To znamená s vleky a sjezdovkami, které vedly až k Límově chatě na Bouřňáku. Jenže právě chatu a přilehlé pozemky vlastní společnost Skimmer, se kterou se loni Sport Centrum Bouřňák neshodlo na výši nájmu.

Spory vedly k tomu, že Skimmer postavil na svůj pozemek betonové skruže a bagr se zvednutou radlicí, aby se vleky nemohly rozjet. Podle Petra Bendy by k něčemu podobnému už nemělo letos dojít, a to přesto, že obě strany se stále neumí dohodnout.

„My dneska máme k dispozici dvě rozhodnutí, jak okresního, tak krajského soudu, které nám dávají za pravdu v tom, že ten areál můžeme využívat v tom stavu, jak byl provozován v minulosti.“

S tím souhlasí i jednatel společnosti Skimmer Michal Krajhanzl, zdůrazňuje ale, že předběžné opatření bude trvat jen do poloviny ledna.

„Existuje teď usnesení okresního soudu v Teplicích, kterým se Sport Centrum Bouřňák domáhá předběžného opatření, které jim bylo vystaveno na dva měsíce, aby soud určil, jestli mají nájemní smlouvu nebo nemají.“

Sport Centrum Bouřňák chce ale do dvou měsíců podniknout takové právní kroky, které zajistí lyžování v plném rozsahu. Bitva právníků a spory ohledně výše pronájmu pozemků tedy pokračují už déle než rok.

Petr Benda navzdory tomu připravuje na Bouřňáku řadu novinek: „Udělali jsme nový vlek v Údolíčku, kde je větší kapacita toho vleku. Přidělali jsme v Údolíčku jeden hydroblok na zasněžování, abychom mohli lépe zasněžovat a chtěli bychom ještě stihnout postavit sloupy na veřejné osvětlení.“

Jak bude právní spor o využití části pozemků na kterých leží sjezdovky a vleky pokračovat, bude jasné na počátku ledna. Do té doby, pokud dovolí počasí, nabídne teplický Bouřňák lyžařům všechny sjezdovky a vleky.

autor: Jan Beneš
Spustit audio