Při Tříkrálové sbírce potkáte v ulicích Ústí nad Labem 52 skupinek koledníků

16. prosinec 2014

52 kasiček zapečetila oblastní charita a magistrát v Ústí nad Labem pro Tříkrálovou sbírku. Dalších 10 jich bude v Chabařovicích, Chlumci a Trmicích.

S přípravami začala charita už dřív, aby oslovila dostatek dobrovolníků. Podle její ústecké ředitelky Michaely Klapkové Ozomové se to vyplatilo.

„Zafungovalo to velmi dobře, věřím, že dokážeme všechny kasičky využít. Sbírka ale ještě nezačala, takže je možné, že dojde k nějakým změnám, třeba nějaké dítě náhle onemocní… Ale v tuto chvíli máme nahlášeno nějakých 50 koledníků.“

Ti - a možná ještě další - se do ústeckých ulic vydají 5. ledna. Charita do té doby pro ně připraví dostatek kostýmů. Koledovat budou do válcovité plastové kasičky s víčkem a logem charity.

„Má číslo a má dvě pečetě – jednu oblastní charity v Ústí nad Labem a jednu z úřadu. Každý koledník má průkazku koledníka, kde jsou razítka a podpisy Charity ČR, že opravňuje koledníka vybírat v Tříkrálové sbírce. Navíc je na průkazce číslo kasičky, do které může vybírat,“ doplnila Radka Neprašová z ústecké charity.

Letos vybrali koledníci v Tříkrálové sbírce přes 35 000 korun - to bylo o 14 000 více než v roce 2013.

Oblastní charita v Ústí nad Labem provozuje dva nízkoprahové kluby, azylový dům a v Chabařovicích Dům pokojného stáří svaté Ludmily. Ředitelka Michaela Klapková Ozomová prozradila, na co budou lidé přispívat začátkem příštího roku.

„Výtěžek ze sbírky bude použit na dvě nízkoprahová zařízení pro děti – v Doběticích a v Domě Světluška na Střekově. Peníze použijeme na vybavení kluboven pro děti, aby v nich mohly trávit čas aktivně.“

Tříkrálová sbírka v Ústí nad Labem začne 5. ledna a potrvá do 11. ledna 2015.

autor: hau
Spustit audio