Před řícením skalních bloků budou obyvatele Hřenska chránit záchytné sítě

30. leden 2015

Ve Hřensku na Děčínsku začaly zabezpečovací práce, které mají chránit obyvatele před řícením skalních bloků i kmenů stromů z prudkých srázů. Záchytné sítě budou dohromady měřit kolem tří kilometrů.

Podle lesního zákona musí lidé sami zaplatit škody na svém majetku, které způsobí padající skály nebo stromy. Pro obyvatele Hřenska na Děčínsku, které leží v úzkém skalním kaňonu, to znamená obrovské komplikace. K řícení skal tam dochází skoro každý rok a domy jsou nepojistitelné.

Pomocnou ruku lidem teď podal Národní park České Švýcarsko. Sehnal totiž peníze na bariéry, které snad domy i životy lidí ochrání. Dělníci s horolezeckým výcvikem na nich teď pracují desítky metrů nad zemí.

„V současné době provádíme montáž ochozových chodníků, přepravních cest a lešení,“ popisuje stavbyvedoucí Petr Ujfaluši. Dohromady teď celá stavba nad břehem Labe měří 1,5 kilometru a pracuje na ní každý den asi 70 dělníků. Celkem bude sanace skal stát 130 milionů korun.

„Jedna část zátěžových bariér bude stát nad břehem Labe, druhé nad břehem Kamenice. Zákon reflektuje logiku, že nebezpečnou situaci nezpůsobil vlastník lesa nebo skály, ale ten, kdo si tu stavbu pod tu skálu postavil. Tady se ale potýkáme s historickým břemenem, protože tady ty domy stály dávno předtím, než tu vznikl národní park, takže to cítíme jako potřebu obyvatelům pomoci,“ vysvětluje Tomáš Salov z Národního parku České Švýcarsko.

Obyvatelé Hřenska se na sítě, které by měly být hotové v létě, těší. Jejich problém s řícením skal budou řešit ale jen částečně. Další svahy v okolí ve stejném stavu totiž patří Lesům České republiky. Ty se ale zatím na žádné sanace nechystají.

autor: Iva Zítková
Spustit audio