Nové vedení Ústí nad Labem chce změnit projekt na oživení Střekovského nábřeží

19. únor 2015

Vrátit život k řece - takový je plán města Ústí nad Labem. Oživení Střekovského nábřeží mezi mostem Edvarda Beneše a železničním mostem narazilo na rozdílný přístup politiků. Bývalé vedení města s pracemi počítalo už v loňském rozpočtu. Zakázku vypsalo až v srpnu. Kritikům se nelíbí to, že projekt vznikl bez předchozí debaty o budoucnosti pro Ústečany důležitého odpočinkového místa. I proto chce současné ústecké vedení projekt předělat.

„Především tam doplníme zeleň. Budou tam barevné terasy s lavičkami, kde budou moci lidé trávit volný čas. Budou tam schody až k Labi, kde bude možné sedět, pozorovat ptáky, chodit až k těm labutím, krmit je. U železničního mostu vznikne dětské hřiště a bude tam připraven prostor pro kavárnu,“ popsal plány loni v srpnu tehdejší radní Pavel Dlouhý z ČSSD.

Právě v té době začalo město hledat firmu, která záměr uskuteční. Mezi kritiky patří architekt Jiří Němeček, který se po volbách stal místostarostou Střekova za hnutí PRO! Ústí.

„Měl jsem možnost dostat se k tomu projektu těsně před začátkem realizace. Zjistil jsem, že obsahuje zhruba polovinu velmi sporných věcí. Od toho dobrého záměru zpřístupnit to místo, vznikají naopak bariéry,“ konstatuje Němeček a dodává: „Jsou tu masivní betonové bloky, které mají jen malý dřevěný prostor pro sezení. Pro sezení v tom svahu by byly vhodnější celodřevěné záležitosti, kde by se mohl člověk opřít a v létě tam vegetovat.“

Kdyby město šetřilo na betonu, mohly by podle architekta Němečka stát až o polovinu méně. Zakázku už ale vysoutěžila firma Swietelsky s cenou skoro 12,75 milionu. Po volbách vznikající nová koalice podle primátora Josefa Zikmunda z ANO 2011 věřila, že ze smlouvy sejde.

Projekt na oživení Střekovského nábřeží pro nové vedení města připomínkoval architekt a místostarosta Střekova Jiří Němeček (PRO! Ústí)

„Já jsem jednal s bývalým primátorem Vítem Mandíkem, slíbil, že tato smlouva nebude podepsána. Já jsem mu věřil.“

Smlouvu ale začátkem listopadu podepsal dosluhující náměstek primátora Pavel Boček z hnutí Ústečané. Není tak jednoduché smlouvu zrušit nebo zásadně změnit. Proto se radní Pavel Štěpař z ANO snaží se zástupci firmy domlouvat na změně prací.

„Není chyba na straně zhotovitele, zhotovitel přijal zakázku. Je to projekční chyba. Vnímáme to velmi zásadně, protože užitná škoda by byla nenávratná. My jakožto koalice nemáme zájem, aby za 15-20 let práce, které by proběhly na základě té původní projektové dokumentace, někdo boural nebo předělával.“

Kvůli jednáním práce na úpravě střekovského nábřeží zatím ještě nezačaly.


autor: hau
Spustit audio