NP České Švýcarsko se snaží ochránit vzácné druhy ptáků. Do 23 oblastí je omezen vstup do půlky prázdnin

13. březen 2015

V 23 oblastech Národního parku České Švýcarsko platí omezení vstupu až do poloviny prázdnin. Správci se tak snaží ochránit vzácné druhy ptáků, které ruší při hnízdění lidská přítomnost.

V Národním parku České Švýcarsko v tuto chvíli hledají ornitologové nová hnízda vzácných sokolů, výrů nebo čápů černých. Když hnízda objeví, mohou je ochránit od rušivé lidské přítomnosti nebo okolní těžby. V minulosti už se totiž museli odborníci několikrát dívat třeba na opuštěná hnízda s vychladlými vejci vzácných sokolů stěhovavých.

„Máme co do činění se zvířetem, který vidí na 10 kilometrů holuba… Tak s ním jdeme hrát hru na schovávanou,“ popisuje ornitolog ze Správy NP České Švýcarsko Václav Sojka a dodává: „Sokolíci, kteří uniknou naší pozornosti, jsou vystaveni nebezpečí, že je může lidská činnost vyrušit natolik, že přijdou o hnízdění.

Přesně to se stalo loni. Na věž, kterou sokol obývá, vylezli horolezci a vyplašili hnízdící samičku a snůška zahynula.

Sokol stěhovavý

„Od roku 2008 tady máme 287 458 návštěvníků,“ konstatuje se sčítačem v ruce mluvčí NP České Švýcarsko Tomáš Salov a dodává: „Omezení se týkají lidí, kteří se rádi pohybují mimo značené cesty. Proto umisťujeme cedule, abychom jim řekli, že na to teď zrovna není ta pravá doba.“

„Na webových stránkách ta místa vyvěšuje i Český horolezecký svaz. Většina se to snaží respektovat. Ty skály, které jsou v té první polovině roku nedostupné, se prolezou v druhé polovině prázdnin,“ uzavírá za horolezeckou komunitu dlouholetá horolezkyně Kateřina Černá.

Kterým lokalitám by se turisté a horolezci měli vyhnout se dozvíte na webových stránkách Národního parku České Švýcarsko.

autor: Iva Zítková
Spustit audio