Louny se rozhodly znemožnit řidičům zkracovat si cestu do města přes silnice se zákazem vjezdu

23. březen 2015

Tzv. Dobroměřickou a Cítolibskou spojku zvažuje radnice v Lounech opatřit zátarasy, které mají znemožnit průjezd vozidel. Řidiči totiž nerespektují dopravní značení zakazující průjezd a zkracují si cestu do Loun. Právě na těchto cestách ale často jezdí malé děti na kole nebo na bruslích a prochází se tam i matky s kočárky.

„Tady máte ceduli zákaz vjezdu nákladních automobilů, průjezd zakázán a dvacítka. Ale protože to není nic, co by zabránilo průjezdu, tak tady z malých Dobroměřic všichni lidi, než aby jeli přes tuhle křižovatku, tak tady odbočí a jedou tudy a porušují zákaz,“ ukazuje starosta Loun z Unie pro sport a zdraví Radovan Šabata vjezd na tzv. Dobroměřickou spojku.

Silnice vede kolem zahrádek a chatek k velodromu, je na ní nový asfaltový povrch, který slouží i jako dráha pro bruslaře. Na druhé straně města, na tzv. Citolibské spojce v 10 hodin dopoledne pracovníci technických služeb čistili okraje silnice. Podle nich za tu dobu projelo zákazem vjezdu deset osobních aut.

Obě komunikace vybízí k rodinným vycházkám i projížďkám na kole. Louny zvažují uzavření obou komunikací mechanickým zabezpečením tedy sloupy, které v případě potřeby mohou zajíždět do země a umožní průjezd například záchrance nebo hasičům. A důvod? Neukáznění řidiči, kteří se po tříkilometrovém rovném asfaltovém úseku řítí často až 90km rychlostí.

„V sobotu a v neděli tam potkáváte maminky s kočárky, to je ten důvod, proč uvažujeme o uzavření, i když jsme tam dali dopravní značení, že je touto silnicí průjezd zakázán, tak to řidiči nerespektují,“ konstatuje Šabata.

Záměr uzavřít Dobroměřickou spojku se nelíbí starostce Dobroměřic za Otevřenou radnici Ivaně Silhovcové. Hájí zájmy obyvatel, kteří mají na u Dobroměřické spojky na katastru Loun zahrádku.

„Neřeší to tu situaci těch našich občanů, kteří tam mají zahrádky. Pak se stane, že má někdo zahrádku 500 metrů od domu, a když to řeknu hodně přehnaně a s nadsázkou, objede půl okresu, aby se na tu zahrádku dostal.“

Kromě toho zmínila starostka Dobroměřic fakt, že spojky využívají řidiči a dopravní obslužnost i tehdy, pokud se na obchvatu Dobroměřic stane dopravní nehoda a silnice je tam uzavřená.

Naopak proč nemá žádné výhrady k uzavření Cítolibské spojky, vysvětluje starosta Cítolib z ODS Petr Jindřich: „My jsme ročně vynakládali kolem padesáti až šedesáti tisíc na úklid nepořádku a černých skládek, které v té lokalitě vznikaly. A v současné době je to důvod ten, že v červenci přebíráme právě vzniklý biokoridor a biocentrum jako městys Cítoliby. Já si neumím představit, že tam vznikne dílo v hodnotě řádově mnoha milionů korun a zároveň se budeme tvářit, že tam můžeme jezdit neřízeně a dělat, co nás napadne.“

Pokud se Louny rozhodnou obě spojky uzavřít, chtějí to stihnout do letošního léta, ještě před tím musí uvědomit majitele a nájemce pozemků a povolení musí dát příslušný silniční správní úřad.

autor: Jan Beneš
Spustit audio