V Libyni na Lounsku uspořádali charitativní festival na záchranu kostela sv. Jiljí

14. červen 2015

Zachránit barokní kostel sv. Jiljí v Libyni na Lounsku chce tamní sdružení. Zároveň v něm chce zřídit muzeum vitráží. Proto každý rok, už šest let, pořádá malý festival, který má přinést peníze na další opravy kostela. Letos tam navíc vznikl papírový bílý had, vinoucí se kostelem i krajinou před ním.

O tom, že má každý svůj příběh, zpívala v kostele sv. Jiljí v Libyni na Lounsku místní dívčí kapela. Příběh kostela sv. Jiljí prozradila jednatelka občanského sdružení, které kostel zachraňuje Jitka Kantová.

„První zmínka o kostelu je z roku 1338, ale je výjimečný i svou stavbou. Archeologové zjistili, že je velmi dobře založený a má spoustu záhad, které se snaží rozřešit. Přišli starousedlíci, kteří tady původně byli z Německa a kteří tvrdili, že ten kostel založil Karel IV. Takže ten kostel je plný záhad a čím víc ho opravujeme, tím víc zjišťujeme další a další záhady.“

Když sdružení za záchranu kostela sv. Jiljí odkoupilo v roce 2008 kostel od církve, stavba neměla střechu, okna v havarijním stavu byly i podlahy. „My jsme v první chvíli museli kostel zastřešit, staticky zajistit, vystavět novou sakristii, opravili jsme presbytář, udělali jsme archeologické vykopávky a udělali jsme celkově novou podlahu,“ popisuje Jitka Kantová, co všechno už se podařilo opravit.

Charitativní festival na záchranu kostela svatého Jiljí v Libyni na Lounsku

A jak by měl kostel sloužit dál? „Připravujeme v tom kostele vitrážové muzeum. Ten kostel už má 5 úžasných vitráží. Má tam vitráž z doby románské, z doby gotické jsou tři, protože gotika byla krásná, máme tam renesanci a historizující styly 19. století. No a teď hledáme sponzory na ostatní slohy.“

Zajímavým počinem tzv. land artu neboli umění v krajině bylo lepení bílé čáry do interiéru kostela i před ním. Pět centimetrů širokou čáru různých tvarů nastříhaly děti z blízkých i vzdálenějších škol, další si mohli zájemci vystřihnout přímo na místě.

„Bude se to slepovat, na místě kdokoliv přijde, tak si může vytvořit část čáry a musí se to lepit postupně za sebou, aby se ta čára udělala strašně dlouhá.“

Bílá čára, vinoucí se kostelem i obcí Libyně, měřila celkem 701 metrů a podílelo se na ní 611 lidí. Tím v Libyni vznikl nový rekord zapsaný do Guinessovy knihy rekordů.

autor: Jan Beneš
Spustit audio