Vytěžená krajina v Ústeckém kraji se mění v rekreační oblasti. Ne všude to ale tak, jak si přejí obce

16. červen 2015

Místa, kde se ještě před několika lety těžilo uhlí, se pomalu mění v rekreační centra. Na Ústecku se otevřelo pro veřejnost jezero Milada, na Mostecku se za několik let budou místní koupat v jezeru Most. Ke konci se chýlí i doposud největší rekultivace na místě zaniklých obcí u Bíliny na Teplicku. Původní plány na oživení tamní Radovesické výsypky ale berou za své.

První rekreační oblast, vzniklá z bývalého uhelného lomu na severu Čech, se veřejnosti otevřela na Ústecku. Státní podnik Palivový kombinát zpřístupnil jezero Milada u Chabařovic.

Podle ředitele společnosti Petra Lence vytvořením pláží na koupání práce nekončí: „Chtěli bychom zde zřídit inženýrské sítě pro další případnou výstavbu. Chceme tady v průběhu příštího roku udělat příjemnější vstupy do vody, dřevěná mola, pontony.“

Palivový kombinát dokončuje napouštění dalšího jezera, tentokrát v těsné blízkosti Mostu. Tam stále ještě veřejnost nesmí. Podle Petra Lence bude jezero otevřeno pro rekreační účely v roce 2017, nejpozději o dva roky později.

Jak bude vypadat Radovesická výsypka?

Největší plochu, téměř 1600 ha, mění z bývalé Radovesické výsypky na rekreační oblast u Bíliny na Teplicku Severočeské doly.

„Rekultivace je tam v podstatě hotová. To území bude i dostupné,“ popisuje ředitel komunikace Severočeských dolů Vladimír Budínský.

Dokončená je rekultivace na zhruba dvou třetinách plochy. Nadpoloviční část bývalé výsypky spadá do katastru obce Hrobčice. Obec se snaží o to, aby například cyklisté už mohli část oblasti využívat.

„My bychom si tam představovali cyklotrasy, nejlépe začít s tímto projektem, protože ty nám tady citelně chybí,“ říká starostka Hrobčic za Starosty a Nezávislé Jana Syslová. Jenže Severočeské doly nechtějí o vzniku cyklotras s obcí jednat, je pro ně příliš malý partner.

„My si myslíme, že bude koncepční, když se celého toho území ujme Ústecký kraj ve spolupráci s těmi největšími obcemi, tedy s městem Bílina,“ vysvětluje Vladimír Budínský.

Severočeské Doly ale s Ústeckým krajem ještě na téma vývoje Radovesické rekultivace nejednaly. Kromě komunikace z Bíliny do Kostomlat.

„Pokud si pamatuji, s krajem probíhají jednání o komunikaci budoucí Bílina - Kostomlaty.,“ říká hejtman a starosta Bíliny v jedné osobě Oldřich Bubeníček z KSČM.

Kam spěje Terra Natura?

Před deseti lety vzniklo sdružení Terra Natura, které slučovalo obce Hrobčice, Bílina, dále Severočeské doly a soukromé podnikatele. Vznikl plán, který měl rekultivovanou krajinu zaplnit.

„Měl tam být podle našich plánů ekologický statek, střelnice, kemp poblíž Kostomlat. Autokrosová motokrosová dráha, chov ovcí a samozřejmě toto celé mělo být propojeno cyklostezkami,“ popisuje původní plány ředitel obecně prospěšné společnosti Terra Natura František Toman.

Nic z toho ale zřejmě nevznikne, protože sdružení opustily Severočeské Doly a vystoupení z Terra Natury odhlasovalo i minulé vedení Bíliny. Protože tak ale město ještě právně neučinilo, chce Terra Natura město znovu oslovit a spolu s Hrobčicemi působit na Severočeské doly, aby oblast co nejdříve zpřístupnily.

autor: Jan Beneš
Spustit audio