Pěstitelé chmele z Žatecka letos zapláčou. Úroda bude až o třetinu nižší než loni

14. srpen 2015

Méně peněz letos vydělají pěstitelé chmele z Žatecka. Stejně jako v ostatních částech republiky. Na Chmelařském dni ve Stekníku na Lounsku chmelaři prohlásili, že očekávají až o třetinu nižší výnosy než loni. Nepokryjí tak světovou poptávku, která běžně odebírá 75 procent české produkce. Podle předsedy Svazu pěstitelů chmele Luboše Hejdy by zemědělci měli zkusit vyrovnat finanční ztrátu získáním evropských dotací.

Na Žatecko se sjeli chmelaři, aby hodnotili nejen úrodu zde, ale v celé České republice.

„Posledních 14 dnů výrazně zamotalo těmi parametry – ať už se to týká kvality, nebo výnosů. V současné době očekáváme, že výnosy budou o 30 procent nižší než v jiných letech,“ konstatuje ředitel Chmelařského institutu v Žatci Josef Pacák.

Podle něj to znamená především velkou finanční ztrátu – 75 procent žateckého chmelu je totiž vyváženo do světa. Poptávku českých pivovarů ale chmelaři uspokojit zvládnou, proto se čeští pivaři bát o své pivo nemusí.

„Letos se nám asi bohužel zahraniční poptávku nepodaří pokrýt, protože hlad po chmelu ve světě je. Doufejme, že se nám to podaří alespoň v příštím roce,“ věří Pacák.

Chmelnice ve Stekníku

Protože byl nástup kvetení letos zpožděný, začíná sklizeň chmelu o týden později. A protože se na Žatecku pěstují i nové odrůdy chmele, potrvá sklizeň měsíc, a ne jen 14 dní, jak je to jinde zvykem.

O tom, jak bude nakonec chmelová sezóna vypadat rozhodnou ještě poslední dny – chmelařům by pomohlo, kdyby stihlo ještě pořádně zapršet.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio