Litvínov chce zlepšit poskytování informací při vážných situacích. Reaguje tak na požár chemičky

21. srpen 2015

Hlavním tématem mimořádného zastupitelstva Litvínova na Mostecku byla nedávná havárie v chemičce v Záluží u Litvínova. K výbuchu a následnému požáru na výrobě propylenu došlo přesně před týdnem. Někteří z obyvatel Litvínova si přitom stěžovali na špatnou informovanost.

Nespokojenost některých lidí nad informovaností ze strany města provázela mimořádné zasedání litvínovského zastupitelstva. Na něm vedení města probíralo havárii v tamní chemičce. K výbuchu a následnému požáru na výrobě propylenu došlo před týdnem. Obyvatele tehdy informovala například městská policie, někteří z obyvatel si ale stěžovali, že hlášení neslyšeli.

Zastupitelé na jednání schválili několik kroků, kterými chtějí situaci napravit. Například apelovat na vládu v otázce rozšíření silnice z Litvínova do Mostu, která vede kolem chemičky, vyžádání nebo vybudování odpovídajícího informačního systému.

„Jestli bude dostatečná informovanost ze strany IZS a Unipetrolu nebo jestli bude lepší dodělat svůj vlastní systém v Litvínově,“ říká litvínovská starostka Kamila Bláhová z hnutí ANO.

Podle ředitele ústeckých krajských hasičů Romana Vyskočila se pro takovou situaci nabízejí dvě nejvhodnější řešení: „Samozřejmě místní rozhlas a potom až systém sms zpráv.“

V chemičce v Záluží mezitím pracuje patnáctičlenný tým vyšetřovatelů, který má za úkol zjistit, proč k výbuchu došlo. Závěry budou do několika měsíců.

autor: bach
Spustit audio