Nejen sudetský poklad můžete vidět na výstavě Tenkrát na severozápadě v ústeckém muzeu

30. září 2015

Jak vypadalo Ústí nad Labem na konci války a v prvních poválečných měsících a jak tehdy žili jeho obyvatel? To přibližuje výstava, která 30. září večer začne v ústeckém muzeu pod názvem "Tenkrát na severozápadě".

V části věnované válečnému období si návštěvníci například můžou prohlédnout mapu města s fotografiemi budov, které sloužily nacistickému aparátu.

„Např. zámek v Krásném Březně, kde bylo na konci války výcvikové středisko wehrwolf. Potom tam budou fotografie několika ústeckých vil, kde sídlila tajná policie nebo dům, ve kterém sídlila jednotka SA,“ přiblížil kurátor Tomáš Okurka.

Domy s bílými šipkami? Protiletecké kryty

O kousek dál už se návštěvníci ocitnou mezi sutinami, které mají navodit atmosféru bombardování města v dubnu 1945. Poslouží tomu i například fotky domů s bílými šipkami.

Na některých domech dodnes zůstávají šipky označující protiletecký kryt

„Upozorňují na existenci protileteckých krytů. Těchto šipek na domech se do dnešních dnů zachovalo poměrně hodně. Vidět jí můžete například v ulici Důlce, ve Štefánikově ulici, Alšově, Palachově a v dalších částech města.“
Vystaveny jsou i zbraně, mezi těmi nejzajímavějšími je těžký kulomet Maxim.

„Máme i několik lehkých kulometů německých i sovětských. Kromě zbraní vystavíme také několik uniforem a další doplňky, které souvisí s výbavou armády, mj. kanystr na benzín jednotek SS. Máme tu i např. odměrku na alkohol Rudé armády. Její příslušníci totiž měli nárok na přídělový alkohol, který byl distribuován právě prostřednictvím těchto odměrek.“

S koncem války se nálada ve městě obrátila - hlavními pocity ústeckých Němců byly podle Tomáše Okurky strach a obavy z budoucnosti. Jeden z konkrétních příběhů přiblíží tak zvaný "sudetský poklad" z Libouchce.

Muž, který na "sudetský poklad" upozornil, se výstavy nedožil

„Jsou to předměty, které ukryla rodina Schlattnerových před odsunem, a na které letos upozornil pan Rudi Schlattner, který se v roce 1945 ukrývání předmětů jako 12letý zúčastnil. Naživo budou vystaveny vůbec poprvé. Chceme představit ukrytý sudetský poklad, tzn. velkou část z těch předmětů necháme v balících, ale některé z těch významných předmětů a některá umělecká díla budou k vidění. Kromě toho tu bude i ukázka z rozhovoru, který jsme s panem Schlattnerem natočili.“

Poprvé lidé uvidí část tzv. „sudetského pokladu“ – věcí, které rodina Schlattnerů ukryla před odsunem na půdě domu v Libouchci

Rudi Schlattner se ale výstavy rodinných věcí nedožil, zemřel před týdnem. Součástí výstavy "Tenkrát na západě" je i ukázka zkonfiskovaných děl a příběhů Čechů, kteří město po odsunu opět osidlovali.

Vernisáž výstavy je v ústeckém muzeu dnes, 30. září v 18:00. Výstava potrvá až do 17. dubna 2016.

autor: hau
Spustit audio