Ministryně práce plánuje finančně kompenzovat platy propuštěným horníkům z dolu Centrum

3. únor 2016

Do několika měsíců přijde o práci na dole Centrum na Mostecku několik stovek horníků. Oficiálním důvodem ukončení těžby je neprolomení limitů těžby. Ministryně práce Michaela Marksová z ČSSD chystá plán, který by měl nezaměstnaným pomoci. Má být hotový do měsíce a důležitá budou vládní jednání o penězích.

Program pomoci nastínila ministryně práce Michaela Marksová horníkům přímo na Mostecku. Plán ministryně spočívá v tom, že by měla vláda dorovnávat platy horníkům přibližně do výše mzdy, kterou dostávají na dole Centrum.

„Těm lidem by se vlastně určitou částkou kompenzovalo to, že si našli jinou práci, kde ten výdělek nedosahuje takové výše,“ potvrzuje Michaela Marksová.

Podle mluvčí Severočeské energetické Gabriely Benešové dojde k ukončení těžby během několika měsíců. „Důl Centrum aktuálně zaměstnává 320 lidí. V momentě, kdy společnost skončí, bude se to týkat všech těchto lidí. Pokoušíme se vytvořit interní plán zaměstnanosti, to znamená, že konzultujeme v rámci naší firmy i u dodavatelů, jestli by bylo možné některé lidi z dolu Centrum převzít. Zatím, co vím, jsme takhle umístili 9 lidí.“

Podle odboráře Jaromíra Franty je teď třeba vyčkat na to, co přinesou jednání pracovní skupiny o sociálním programu, nebo jednání mezi Ministerstvem práce a sociálních věcí a Ministerstvem financí o penězích ze státního rozpočtu.

„My se samozřejmě snažíme pro ty lidi, kteří v důsledku rozhodnutí vlády přijdou o práci, získat co nejlepší sociální program, aby ta rána pro ty lidi i pro region byla co nejmenší,“ dodává Jaromír Franta.

autor: bach
Spustit audio