Vozy MHD v Chomutově a Jirkově nabízí zdarma připojení k wifi. Cestující si novou službu chválí

19. únor 2016

Dopravní podnik Chomutova a Jirkova chce zlepšit komfort cestování v městských autobusových a trolejbusových linkách. Proto teď cestujícím nabízí bezplatné připojení k vysokorychlostnímu internetu. Služba zatím funguje v osmi autobusech a šesti trolejbusech. Do konce jara se půjde na internet připojit ve všech 44 vozech MHD.

V jednom z autobusů linky číslo 1 městské hromadné dopravy v Chomutově už připojení wifi je. Upozorňují na to i cedule uvnitř autobusu.

„Využívám to furt, je to perfektní. Autobusem jezdím často, každý den…“ pochvaluje si Jiřina Čekajská.

Jen o tři sedačky dál seděla paní Veronika se svou dcerou. Tu možnost bezplatného připojení na internet příliš nezaujala. „Kdyby to nebylo, taky se nic neděje. Kdysi taky nebyla a jezdili jsme normálně autobusem. Ale je to ale lepší, člověk má přehled. Škoda ale, že není připojení v každém autobuse.“

Wifi v autobusu MHD

Zatím je možné se na internet připojit v osmi autobusech a šesti trolejbusech. Jak říká náměstek dopravního podniku měst Chomutova a Jirkova Václav Záveský, všech 44 vozů MHD bude internet nabízet do konce jara.

U trolejbusů je montáž wifi vysílačů náročnější

„Do trolejbusů, protože je to drážní vozidlo, není možné nasadit jakýkoliv router - trolejbus musí být vybaven certifikovaným routerem,“ vysvětluje Záveský.

Dopravní podnik zaplatí ročně za datové přenosy ve svých autobusech zhruba 200.000 korun. Podle Václava Záveského službu nejspíš využijí hlavně mladí lidé a studenti.

Wifi v autobusu MHD

A jak je možné se k internetu připojit? Je to jednoduché - cestujícím se po připojení zobrazí logo dopravního podniku a dále si už mohou zadat svou oblíbenou internetovou adresu.

Už s mobilním telefonem v ruce nastoupil do autobusu i Tomáš Froněk, který se ihned po nasednutí k internetu připojil: „Myslím si, že je to výborný. Ale spíš bych bral, aby obnovili vozový park trolejbusů, než wifinu v autobuse.“

O tom, jestli dopravní podnik obnoví trolejbusový vozový park anebo trolejbusy v Chomutově zcela zruší a nahradí je autobusy na plyn, musí rozhodnout akcionáři firmy, tedy Chomutov a Jirkov. Rozhodnutí v tomto směru ještě nepadlo.

autor: Jan Beneš
Spustit audio