Získat řidičský průkaz na motorku je od letoška náročnější a dražší

11. březen 2016

Novela zákona o řidičských průkazech na motocykl zpřísnila podmínky nejen pro řidiče, ale také pro města. Ta musí nově zajistit prostor, kde se budou zkoušky na motorku konat. Města na Děčínsku už jsou téměř všechna připravená. Prostor mají zajištěný, nebo o něm jednají. Nové zkoušky by měly začít už v dubnu a řidiči motorek by pak měli být lépe připraveni na skutečný provoz.

Marek dostal řidičák na motorku slíbený za dobré známky, teď už jen čeká na hezké počasí. Zatím trénuje na motorce jen v okolí svého bydliště, nové zkoušky budou totiž pro řidiče náročnější.

„Ve vyhlášce je problém, protože některé ty úkony jsou splnitelné jen pro zdatné motorkáře, ne pro začátečníka. Např. vyhýbací manévr. Hodin bude potřeba více, ale proto, že bude podstatně náročnější jak výcvik, tak zkouška,“ potvrzuje Ondřej Horázný, předseda asociace autoškol České republiky.

Právě závěrečné zkoušky se mají nově konat na jakýchsi polygonech, kde musí motorkář předvést svou zručnost. Místa pro konání zkoušek ale musí zajistit sama města. Na Děčínsku už mají města většinou prostory připravené, nebo o nich jednají.

„Město je připraveno proto, aby každý, kdo si chce udělat řidičský průkaz na motorku, mohl a nebyl nijak omezován tím, že by Děčín nebyl připraven. Máme pronajaté prostory v Četranzu,“ říká mluvčí města Markéta Lakomá.

Také Varnsdorf už má vyhlédnuté prostory. Rumburk o nich zatím jedná, potvrzuje mluvčí Dalibor Dvořák: „Ta plocha se nachází v Jindřichově na bývalé celnici, jednáme o ní s krajem o formě buďto pronájmu nebo výpůjčky do našeho vlastnictví.“

Podle majitelů autoškol se nový řidičák na motorku prodraží

Majitelé autoškol se zatím k novele a následné praxi vyjadřovat nechtějí. Podle nich je ale v několika směrech nedotažená a získání řidičského oprávnění prodraží, dodává majitel autoškoly za šluknovského výběžku, který si nepřál být jmenován. „Pokud jedete v dalším autě za motorkou, musí to auto někdo zaplatit.“

Nově totiž bude jezdit uchazeč o řidičský průkaz na motorce sám a za ním pojede buď v autě, nebo na motorce instruktor, který s ním bude udržovat rádiový kontakt. Absolvent má dokázat, že dovede svou motorku ovládat sám bez pomoci.

„Musí na to být radiové spojení a radiové vypnutí té motorky, když ten žáček sebou plácne, kdo za to bude moci? To vůbec ministerstvo nedomyslelo…“

„Lze předpokládat, že ten výcvik bude pro úplného začátečníka o něco dražší, o kolik, to lze jen spekulovat,“ potvrzuje mluvčí asociace autoškol Ondřej Horázný.

autor: dap
Spustit audio