Česká nákladní loď od pondělí blokuje dopravu na Labi v Drážďanech

16. březen 2016

Loďaři začnou možná už dnes (16.3.) odpoledne vyklízet sůl z nákladní lodi uvízlé na Labi v Drážďanech. České plavidlo, které po řece mířilo do Ústí nad Labem, blokuje dopravu pod Albertovým mostem od pondělního večera. Napříč ho obrátil silný proud.

Město, policie, drážďanský vodní úřad a zástupce společnosti Evropská vodní doprava se shodly v tom, že překládka 800 tun soli z lodi Albis začne v ideálním případě dnes mezi 16. a 17. hodinou.

Náklad z plavidla dostanou dvě auta přímo z mostu. Jedná se prakticky o takové mobilní vysavače s ramenem a trubkami, které by měly dokázat materiál z lodi doslova vysát. Podle Lukáše Hradského ze společnosti EVD, která loď vlastní, se bude na překládce pracovat celou noc.

Pokud půjde všechno podle předpokladů a nenastanou neočekávané komplikace, mohla by být loď prázdná zítra ráno nebo dopoledne. Poté se loďaři znovu pokusí uvízlé plavidlo vyprostit.

Loď Albis je zatím doslova přišpendlená ke třem mostním pilířům a v její bezprostřední blízkosti kotví prázdný policejní člun. Oficiální příčina nehody se vyšetřuje.

Není to poprvé, co česká loď zablokovala Labe v Drážďanech. Na konci loňského roku uvízla 90metrová loď pod Mariánským mostem. Podařilo se jí uvolnit díky vlně, vypuštěné ze střekovských zdymadel, která zdvihla hladinu řeky. To by ale podle rejdařů v tomto případě nepomohlo.

autor: Tomáš Kopecký
Spustit audio