Sochu Žateckého lva objevili nálezci po téměř 70 letech u Máchova jezera

22. březen 2016

Regionální muzeum v Žatci ohlásilo nález tzv. Žateckého lva. Bronzovou sochu zvířete v životní velikosti historici považovali za dávno zničenou. Do roku 1942 zdobila památník hrdinům první světové války v Žatci. Pak ji žatečtí Němci ukryli a zachránili před roztavením. Protože o ni město o šest let později nemělo zájem, skončila ve sběrných surovinách. Teď ji našli zájemci o historii u Máchova jezera.

„Když jsem kolem procházel, napadlo mě, že by to mohl být ten lev?“ říká jeden z nálezců žateckého lva Ivo Valášek.

Spolu se svým synem se zajímají o historii a často rádi jezdí k Máchovu jezeru. Právě tam prošli mnohokrát na skále nad chatovou osadou ve Starých splavech kolem lva, který jim byl povědomý ze starých fotografií.

„Až když jsem začal pátrat, odkud se vzal ten lev nad tou chatovou osadou, tak jsem zjistil, že ho ředitel českolipské průmyslové školy vykoupil ze sběrných surovin a protože jsem věděl, že žatecký lev taky skončil ve sběrných surovinách, pojal jsem podezření, že by to mohl být on,“ doplňuje syn Ivo Valáška Přemysl.

Žatecký lev na dobové fotografii

Když v roce 1948 kvůli nezájmu Žatce skončil lev ve sběrně, odkoupil ho ředitel českolipské průmyslovky, aby se studenti na soše učili práci s materiálem. Lev měl následně skončit v parku před školou. Tam ale namísto něj skončila vojenská stihačka a lev se stěhoval nad osadu ve Starých Splavech, kde měl ředitel školy chatu. Tam stál desítky let.

Na počátku tohoto tisíciletí ho při nezdařené krádeži poničili vandalové. Doksy proto zaplatily za zrestaurování sochy a od roku 2006 lev stojí jen několik desítek metrů od Máchova jezera.

Pro žatecké muzejníky byl objev sochy šokem

Pro Petra Holodňáka ze žateckého muzea byl letošní únorový telefonát Ivo Valáška o nalezení sochy v první chvíli spíš vtipem.

„Pomyslel jsem si, že to bude nějaká dezinformace. Protože téměř 70 let se mělo za to, že ten žatecký lev byl zničen, byl sešrotován.“

Zleva Přemysl a Ivo Valáškovi

Otec i syn Valáškovi jsou aktivními členy vojenských záloh. Nalezení části původního pomníku hrdinům první světové války má pro ně proto i jiný význam.

„Sice si za ten nález nekoupím ani benzín do zapalovače, ale ten pocit to byl opravdu nádherný, zvláště jako příslušník aktivních záloh jsem to bral jako navrácením pomníku padlým kamarádům, byť padlým před 100 lety,“ říká Ivo Valášek.

Na místě tehdejšího pomníku stojí v Žatci, jen kousek od radnice, nejmenší evropská chmelnice. Lev je v majetku města Doksy. Jestli se v budoucnu vrátí do Žatce anebo aspoň jeho kopie, to zatím není jasné.

autor: Jan Beneš
Spustit audio