Letos půjde do oprav vodovodů a kanalizací na severu Čech víc než miliarda korun

22. březen 2016

Do oprav vodovodní sítě půjde letos v Ústeckém a části Libereckého kraje víc než 1 miliarda a 270 milionů korun. Počítá s tím Severočeská vodárenská společnost, kterou vlastní města a obce ze severu Čech. Na víc než 170 místech se tak musí lidé připravit na krátkodobá omezení.

V celých severních Čechách půjde u oprav vodovodních řadů a kanalizací celkem o práce za víc než 990 milionů korun.

„Pro okres Česká Lípa plánujeme investice ve výši 123 milionů korun, pro Jablonec nad Nisou téměř 99 milionů a pro liberecký okres 74,5 milionu korun,“ říká Jiří Hladík ze Severočeské vodárenské společnosti.

Plánuje se například rekonstrukce vodovodu ve Sloupu v Čechách na Českolipsku, oprava vodovodního řadu v Chrastavě na Liberecku nebo kompletní oprava vodovodu i kanalizace v jabloneckém Mšeně.

Jak to bude vypadat v Ústeckém kraji?

Severočeská vodárenská společnost plánuje v Ústeckém kraji utratit víc než 770 milionů korun. Dělníci opraví například kanalizaci a vodovod v Roztokách u Povrl na Ústecku. Kompletní oprava čistírny odpadních vod je naplánovaná v Třebenicích na Litoměřicku nebo Výškově na Lounsku.

V Chřibské na Děčínsku budou vodohospodáři opravovat zdroje pitné vody. Kvalitnější pitná voda by měla být také z vrtů ve Velkých Žernosekách na Litoměřicku, kde chce SVS opravit ozonizaci vody. Také letos bude pokračovat velká rekonstrukce v teplické Alejní ulici.

Kde vezmou vodohospodáři na opravy peníze?

Peníze vodohospodáři vezmou od nás všech. Jde totiž o peníze, které zaplatíme na vodném a stočném, přesněji řečeno o třetinu z těchto peněz.

Pokud by chtěla SVS opravit kompletně celou sít vodovodů a kanalizací v severních Čech, musela by investovat stejnou částku jako letos po dalších zhruba 130 let. Na severu Čech je ovšem jedna z nejvyšších cen vody v republice. Letos stoupla o další dvě procenta – na 98 korun.

autor: bach
Spustit audio