Na rehabilitaci v nemocnici v Ústí nad Labem pomáhá pacientům s chůzí speciální robot

23. březen 2016

Chodit jako zdravý člověk si díky speciálnímu robotovi mohla vyzkoušet vozíčkářka Tereza Laubeová na rehabilitaci v nemocnici v Ústí nad Labem. Robot při cvičení pacienta nadlehčuje a více nebo méně mu pomáhá s chůzí po pásu.

Tereza Laubeová má dětskou obrnu a s pomocí berlí ujde několik metrů - nemoc jí navíc stáčí nohy dovnitř. Gábina Hauptvogelová byla u toho, když jí fyzioterapeutky nohy i pánev upevnily do normální polohy.

„Pro toho pacienta je to zavěšení přechodně dost nepříjemné, proto se to musí dobře upnout,“ konstatuje fyzioterapeutka Eva Pondělíková.

S pacientem robot nejdřív „chodí“ ve vzduchu, teprve pak se může začít pohybovat po chodícím pásu.

„Je to takové zvláštní, pro člověka, který nemůže sám chodit… Ale je to příjemný, to člověk pozná i svaly, že se protahují i ty, které normálně nepoužívám,“ popisuje své pocity Tereza Lauberová, která za půl hodiny s pomocí robota ušla přes 440 metrů.

Tereza Laubeová se na každé cvičení chůze s robotem těší. Pacienti s dětskou obrnou jsou ale až druzí v pořadí. Podle primáře rehabilitace Pavla Maršálka budou mít prioritu lidé, kterým přístroj v obnově chůze pomůže nejvíc.

„Jedná se o pacienty po mozkových příhodách a po nových úrazech mozku. Tam je význam toho cvičení v prvních měsících po tom úrazu. Protože se jedná o opakovaný pohyb, tak si mozek ten pohyb načítá a vznikají spoje, které pak svaly zapojují do přirozeného pohybu,“ dodává primář rehabilitace Pavel Maršálek.

autor: hau
Spustit audio