Děti i dospělí v Děčíně darují své vlasy na pomoc nemocným

29. březen 2016

Daruj vlasy Česko. Tak se jmenuje nový projekt na podporu onkologicky nemocných pacientů. První kadeřnictví, které se do něj v Česku zapojilo, je v Děčíně. Darovat svoje vlasy na paruky pro nemocné lidi sem najednou přišlo hned sedm lidí.

Své vlasy se rozhodlo v Děčíně darovat šest dívek a s nimi i jeden chlapec. „Vy mě ostříháte a dáte to nějakému klukovi, který je nemocný,“ ptá se pětiletý Štěpán Škoda. Jeho maminka, Michaela Škodová, dodává: „Už to měl dlouhý, všichni říkali, že vypadá jako holka, tak jsme si říkali, aby to mělo nějaký smysl, že je darujeme.“

Do kadeřnictví přišla i Jaroslava Tomášková s dcerou. „Byl to dcerky nápad, že se chtěla nechat ostříhat. Náhodou jsem na Facebooku objevila možnost, že se dají vlasy darovat, to mi přišlo smysluplné.“ „Moje vlásky použijí a dají je jedné holčičce, které vypadaly,“ věří Jana Tomášková.

„Nebude se to tak dlouho česat, ani foukat a navíc mi to sluší,“ libuje si Kristýnka Schořálková, další z dívek, které své vlasy darovaly.

Celý nápad vznikl v hlavě kadeřnice Vlaďky Šebkové. Ta si na sociálních sítích všimla stejného projektu na Slovensku. Během dvou týdnů už v děčínském kadeřnictví darovalo své vlasy třináct dětí a dvě dospělé.

„Každou tuto dárkyni stříháme a staráme se o ní bezplatně. Máme jediný problém, zatím nemáme kam dál postoupit vlásky ke zpracování. Sháníme marně vlásenkářku nebo vlásenkáře,“ dodává majitelka kadeřnického salónu Kateřina Hronková.

Do projektu Daruj vlasy Česko se může zapojit kdokoliv, kdo má zdravé, nepoškozené, minimálně 20 centimetrů dlouhé vlasy.

autor: dap
Spustit audio