Obžalovaným z údajného gangu dealerů drog u ústeckého soudu hrozí 11, 10 a 8 let

31. březen 2016

Ústecký krajský soud dnes /31.3./ dokončil dokazování v kauze údajné organizované skupiny obchodníků s drogami. Mezi třemi obžalovanými je i učitel a nezávislý zastupitel Trmic na Ústecku Marcel Cichý. Dnes soud vyslechl poslední svědky a zazněly závěrečné řeči.

U soudu měli dnes svědčit dva muži ze Slovenska. Jeden z nich odmítl vypovídat, druhý, který k soudu nedorazil, je slovenskou policií vyšetřovaný v návaznosti i na tento případ. Slováci totiž zadrželi údajného kurýra, u kterého našli metamfetamin a skoro 3 kg marihuany.

Svědčila ale bývalá družka tohoto kurýra - o kamarádském vztahu mezi ním a jedním z obžalovaných - o obchodování s drogami ale nic nevěděla. Další navrhované svědky nepovažoval soud za nutné předvolávat - šlo o lidi, kteří byli u výslechu posla na Slovensku.

Jaké tresty obžalovaným navrhla státní zástupkyně?

Státní zástupkyně Hana Řeháková je přesvědčená, že šlo o organizovanou skupinu s přesahem do dalších zemí. V takovém případě je trestní sazba od 10-18 let. Prvnímu z obžalovaných proto navrhla 11 let, 10 let požaduje pro zastupitele Trmic Marcela Cichého a 8 let pro třetího, protože se přiznal k pěstování marihuany.

Dva z obžalovaných svou vinu odmítají – jejich obhájci žádají zproštění obžaloby. Zpochybňují přitom legitimitu odposlechů i to, že by mělo jít o organizovanou skupinu - prý se to u soudu neprokázalo.

Marcel Cichý ve své závěrečné řeči uvedl, že mu jeden z obžalovaných nabídl přivýdělek před Vánocemi, na který kvůli finančním problémům nakonec po zvažování kývl. O tom, že má jít o obchod s marihuanou, se prý dozvěděl později a nakonec si svou účast rozmyslel a odmítl.

Podle jednoho z obžalovaných šlo jen o marihuanu, ostatní vinu popírají

Poslední obžalovaný se přiznal. Ve své závěrečné řeči řekl, že pěstoval marihuanu pro matku po mrtvici na čaj, sám ji pravidelně kouřil a chtěl se pokusit i o prodej, protože ze mzdy nedokázal splácet své dluhy.

Stejně jako ostatní dva odmítá obchody s pervitinem. Uvedl, že obchod se Slováky by vyřešil situaci - v dohledu měl smlouvu na dobu neurčitou, chtěl s pěstováním marihuany přestat - i proto prý věci na pěstování už byly sbalené. Další dva obžalovaní navíc jeho marihuanu nechtěli, protože podle nich nebyla kvalitní. Jeho obhájce se ztotožnil se svými kolegy - požaduje pro svého klienta nanejvýš podmíněný trest.

Soud vynese rozsudek už zítra (1.4.).

autor: hau
Spustit audio