15letý spor o doplatek za výstavbu Mariánského mostu v Ústí nad Labem dál pokračuje

11. květen 2015

Okresní soud v Ústí nad Labem dnes (11.5.) začal znovu projednávat spor o doplatek za stavbu Mariánského mostu v krajském městě. Nakonec soud odročil jednání na 30. září. Už před dvěma lety okresní soud rozhodl, že město musí Hutním montážím požadovanou částku zaplatit. Město se ale odvolalo a krajský soud vrátil věc na začátek.

Spor spočívá v tom, že mezi městem a firmou nebyl uzavřen dodatek smlouvy o změně technického řešení a ceně. Strany se přou i to, jestli vůbec nějaké změny proti plánu nastaly.

Krajský soud uvedl, že v každém případě mělo změny odsouhlasit zastupitelstvo města. Právník Hutních montáží Jiří Císař dnes předložil usnesení ze září 1997, kdy městské zastupitelstvo bere na vědomí informaci o požadavku firmy na navýšení ceny o více než 54 milionů korun. Zároveň zastupitelstvo odsouhlasilo zvýšení ceny o 25 milionů korun - to ale firma odmítla.

Podle Lubomíra Bejdla, který město zastupuje, to není důkaz, jen vstřícný krok města vůči podhodnocené ceně.

Lubomír Bejdl zpochybnil i změny stavby jako takové a odkázal na znalecké posudky. Jde o tři body: 15 párů závěsných lan (původně v zadávací dokumentaci byly), Hutní montáže chtěly stavět most jen se 7 páry, to ale statik vyloučil. Podle Bejdla proto k žádné změně nedošlo.

Stavební firma argumentovala i změnou příčného řezu mostu - ani ten se ale podle znalců nezměnil. Další věcí je konstrukční řešení pylonů - právník města uvedl, že město na to nemělo žádné požadavky, takže se žádná změna nemohla stát.

Hutní montáže od města chtějí 184 milionů korun plus úroky od prosince 1998. Celkem jde o více než 720 milionů korun. Argumentují zápisy z výrobních porad, už zmíněným usnesením městského zastupitelstva a podobně.

Advokát Jiří Císař prohlásil, že vedení města o změnách vědělo a souhlasilo s nimi - dokazuje to souhrn všech dokumentů. Právě jimi se bude soud v září zabývat - listiny bude číst a každá strana k nim bude předkládat argumenty. Jde o to zjistit právě to, jaké změny se staly a v čem konkrétně Hutní montáže spatřují souhlas města.

Ani v září se zřejmě rozhodnutí nedočkáme

Ani v září se nedá čekat konec vleklého sporu - znalec by měl později zkoumat, jestli je požadovaná částka oprávněná nebo ne.

Pokud by Ústí nad Labem mělo opravdu tak vysokou částku zaplatit, byla by to opravdu velká finanční zátěž - jde o polovinu ročního rozpočtu města.

Jednání soudu dnes sledoval i ekonomický náměstek primátora Martin Mata z hnutí ANO 2011. Doufá, že město nakonec nebude muset celou částku zaplatit - podle něj by ještě bylo přijatelné zaplatit, původně městem nabízených, 25 milionů korun. Kdyby šlo o požadovanou částku s úroky, muselo by si město dle Maty vzít další úvěr.

autor: hau
Spustit audio