Základní škola v Jílovém u Děčína má na půdě netopýří porodnici

16. duben 2016

Stovky netopýrů přilétají každoročně na půdu základní školy v Jílovém u Děčína. Samice tam vyvedou svá mláďata. Po malých savcích tam už 28 let uklízí školník František Svoboda, který na jejich přílet už od začátku dubna čekal. Teď předává starost o netopýry svému nástupci.

„Vždycky podél toho trámu jsou nalepený na sebe. Dělají takový trs a tím se zahřívají. Vždycky začátkem dubna přilétají jenom samičky. Každá má jedno mládě. Takže jednou tolik jich zase odlétá,“ řekl školník jílovské školy František Svoboda, který už desítky let zametá netopýří trus. Ten si jako hnojivo rozeberou místní zahrádkáři. „Je ho deset, dvanáct pytlů. Každý rok.“

Dlouholetý školník František Svoboda se chystá do důchodu a už zaučil svého zástupce. „Tak Franta se tady o to stará už léta, proto mu říkáme taťka netopýrů,“ řekl nastupující školník Jiří Jano. „Já mám tři děti a tisíc netopýrů,“ dodává s úsměvem František Svoboda, který je na kolonii netopýrů patřičně hrdý.

Netopýři na půdě školy v Jílovém u Děčína

„Netopýři velcí, kteří jsou právě na půdě jílovské školy, to je mimořádná lokalita, protože ta kolonie je velmi početná. Je to až kolem tří tisíc jedinců. Vlastně je to mateřská kolonie – jedna velká porodnice. Je potřeba říct, že netopýři jsou velmi vybíraví, protože oni ne na každou půdu přiletí, aby tam rodili mláďata,“ říká ředitel Národního parku České Švýcarsko Pavel Benda, který kolonii pravidelně sleduje. Netopýr velký vzácné a ohrožené zvíře, právě jílovská kolonie byla proto zařazena do celoevropské soustavy Natura 2000.

Školník František Svoboda, který se stará o netopýry v Jílovém u Děčína
autor: dap
Spustit audio