Ústecký kraj: Inspektoři životního prostředí rozdali nejvíc pokut za špatné nakládání s odpady

18. duben 2016

Česká inspekce životního prostředí udělala v loňském roce zhruba o tisíc kontrol více než v roce 2014. Inspektoři v Ústeckém kraji rozdali nejvíce pokut firmám kvůli porušování pravidel pro nakládání s odpady.

Jedním z nejzávažnějších problémů bylo uložení odpadů z historické čističky vod v areálu bývalé Chemopharmy v Ústí nad Labem. Firma Reality za to dostala pokutu 700 tisíc korun.

Vůbec největší pokutu udělil loni inspektorát společnosti CZ GOLF Investment. A to dva miliony korun. Za to, že opakovaně nesplnila nápravná opatření, která jim úřad stanovil už v roce 2007. Firma při výstavbě hřiště zničila biotop rybníka v Ludvíkovicích na Děčínsku.

Mezi další případy patří nelegální manipulace s odpady v Bezděkově na Žatecku. „V Bezděkově došlo k tomu, že v bývalém zemědělském areálu nakládali s nebezpečnými odpady a vypouštěli je do vykopané jámy,“ popisuje Jaroslav Vacek, ředitel oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí v Ústí nad Labem. „Následně došlo ke kontaminaci půdy v okolí areálu,“ dodává Jaroslav Vacek.

Případ, kdy firma přijímala cisterny s toxickým obsahem a vylévala je do jámy, se stále řeší. Policie už obvinila kvůli poškození životního prostředí dvojici, které hrozí až pět let vězení.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio