Legiovlak v Ústí nad Labem nabízí pohled do časů československých legionářů

26. duben 2016

Na to, jak vypadal vlak československých legionářů, kteří bojovali v Rusku, se mohou přijít podívat zájemci na nádraží Ústí nad Labem - západ. Historické vagóny ukazují jak výzbroj a výstroj legionářů, tak odhalují i jejich všední život.

Co to vlastně Legiovlak je, to vysvětlil jeho průvodce - Jiří Charfreitag z Československé obce legionářské.

„Je to pojízdné muzeum, jehož cílem je připomenout to, co bylo před 100 lety – tedy, že existovaly československé legie, ne tedy v Rusku, ale i ve Francii a Itálii, a že naši předci vybojovali náš samostatný stát.“

Souprava na ústeckém západním nádraží má 12 vagónů. Hlavním je „těpluška“ - obytný vůz, ve kterém legionáři žili, štábní a zdravotní vagón, ale také například krejčovský vagón, ve kterém krejčí opravoval a šil uniformy, kovářský vagón, ve kterém kovář spravoval výzbroj anebo obrněný vagón s kulomety a dělem.

Legiovlak v Ústí nad Labem

Pokud měl někdo v rodině legionáře a chce se o něm dozvědět víc, může zajít do štábního vagonu. Vojín Zděnek Kubec tam mimo jiné obsluhuje bohatou databázi československých legionářů.

„Máme tady jak ruské legionáře, kterých bylo zhruba 71.300, tak ty z Itálie, kterých bylo zhruba 19.500 a 10.000 jich bylo ve Francii. K jejich dohledání potřebujeme vědět jméno, příjmení a potažmo i to, kde se narodil.“

Každou hodinu obsluha vlaku nabízí i komentované prohlídky, ve kterých se zájemci dozví například o uniformách. Legiovlak bude stát na ústeckém západním nádraží až do 5. května. Jeho dalšími zastávkami na území Ústeckého kraje budou Teplice a Chomutov.

autor: Jan Beneš
Spustit audio