Ústí nad Labem začíná postupně uskutečňovat plány na rozvoj cyklistiky

28. duben 2016

Cyklisté to při průjezdu Ústím nad Labem nemají moc lehké. Město se to teď snaží změnit a už se objevují první vlaštovky. Nedávno začal v Zanádraží fungovat Cyklopoint, kde si můžou cyklisté odpočinout, nebo třeba i opravit kolo. Chystá se i výstavba dalších cyklostezek.

Už letos by mělo dojít k propojení obou břehů – cyklostezka totiž vede po střekovském břehu Labe a cyklopoint je na druhé straně řeky. Cyklisté tak musí překonávat frekventovaný Benešův most. Město proto chce zajistit bezpečnější průjezd po mostě.

„Je tam ještě troch spor s dopravní policií, takže tam možná cyklisté nebudou moci jezdit, ale jen to kolo povedou a pak pojedou dál. Jedná se jen o nějakou dopravní značku. Město by také chtělo vybudovat část cyklostezky v ulici Vinařská (za zimním stadionem),“ řekl nezařazený náměstek primátorky Pavel Dufek.

Není ale jisté, jestli bude ještě letos - město čeká na vypsání dotačního programu Státního fondu dopravní infrastruktury. I kdyby neuspělo, má připravených zhruba 7 milionů na tuto výstavbu a v nejhorším případě by úsek cyklostezky za zimním stadionem vybudovalo až příští rok.

Zanádraží v Ústí nad Labem

Město má plány i do dalších let - v Neštěmické ulici by měly vzniknout pruhy pro cyklisty, ještě ale neproběhlo schvalovací řízení. Pokud bude tento záměr schválen, došlo by k propojení na budoucí cyklotrasu z Neštěmic až ke křížení s děčínskou silnicí.

Snad už příští rok by se také z křižovatky v Předlicích, směrem na Globus, měl stát kruhový objezd, na kterém už se s cyklopruhy počítá. Město chce také vyčlenit část silnice pro pěší a cyklisty v Tovární ulici, podél zdi Spolchemie, od přejezdu u Západního nádraží až ke křižovatce do Předlic - to umožní lepší napojení pro cyklisty, například směrem k jezeru Milada.

To, že se v Ústí nad Labem rozpadla rada vedení města, by nemělo současné plány ohrozit. Ohroženy by neměly být ani budoucí plány, protože ty už jsou schválené a vedení města by se tím mělo řídit.

autor: hau
Spustit audio