Ústecká nukleární medicína má po modernizaci druhou nejmodernější laboratoř v Česku

4. květen 2016

Oddělení nukleární medicíny nabízí po rekonstrukci pacientům mnohem příjemnější prostředí než dřív. Ústecké pracoviště má také druhou nejmodernější laboratoř pro přípravu radiofarmak, ta další je v Brně. Krajská zdravotní pořídila i dva nové vyšetřovací přístroje, které ušetří čas lékařům i nemocným. Jeden z nich totiž zvládne hned dva typy diagnostických vyšetření najednou.

„Slučuje technologie pro obor nukleární medicíny a radiologie. Obrázky, které nám vzniknou, se dají kombinovat dohromady a jejich diagnostická výtěžnost je potom výrazně vyšší. Pacient navíc nemusí jít na další vyšetření – je to tedy komfort a kvalita,“ vysvětlil primář Aleš Chodacki.

Druhý nový přístroj umožňuje jen jeden typ vyšetření - pro ty, kteří další nepotřebují. Nukleární medicína neslouží jen onkologickým pacientům.

„Cévní choroby mozku, srdce, choroby kostí, ledvin, plic, plicní embolie, choroby prokrvení dolních končetin,“ příblížil další možnosti diagnostiky primář Chodacki.

Nová laboratoř nabízí naprostou sterilitu prostředí

Součástí modernizace byla i výstavba nové laboratoře. Řečeno s nadsázkou - je to domeček v domečku. Místnost, kde se připravují radiofarmaka, je izolovaná a sterilní. Stejně tak boxy, kde laborantky látky připravují.

„Musí být opravdu připravovány v prostorách, které jsou téměř prosté jak částic, tak bakterií. V těch boxech, kde je nejčistší prostředí, je to opravdu téměř bez částic. Je to izolovaný prostor, se svou vlastní vzduchotechnikou, se speciálními filtry,“ řekla hlavní lékárnice ústecké nemocnice Olga Mučicová.

Takhle vypadaly chodby nukleární medicíny před modernizací

„Připravují se tu látky, které jsou pak do žíly aplikovány pacientům. Podle příslušného typu radiofarmaka se pak látka vychytá v daném orgánu a pacient jde následně na vyšetření pod gamakameru,“ doplnil Aleš Chodacki.

Modernizace za 94 milionů korun

Modernizace nukleární medicíny stála zhruba 94 milionů korun. Kde na to Krajská zdravotní vzala, řekl její ředitel Petr Fiala.

„Z vlastních zdrojů jsme realizovali i stavební úpravy v hodnotě přes tři a půl milionu korun. Nákup přístrojů byl z 85 procent podpořen dotacemi – jednak z ROP Severozápad, a také z integrovaného operačního programu Ministerstva zdravotnictví. Ke spoluúčasti ve výši 15 procent jsme využili navýšení základního Krajské zdravotní Ústeckým krajem.“

Poslední, co zbývá na oddělení nukleární medicíny, je přístroj na pozitronovou emisní tomografii - ten je v současné době ve zkušebním provozu.

autor: hau
Spustit audio