Soud nařídil Krupce otištění celého textu opozičního zastupitele v městských novinách

4. květen 2016

Krajský soud v Ústí nad Labem nařídil městu Krupka otištění celého textu opozičního zastupitele Rostislava Příhody z hnutí Zdravá Krupka. Město zvažuje dovolání k Nejvyššímu soudu - to ale nemá odkladný účinek.

Článek kritizující způsob prodeje pozemků města poslal Příhoda do redakce měsíčníku Radnice loni v dubnu. Vyšel ale až v září a ve zkráceném znění.

„Tři měsíce mě nikdo nekontaktoval a žádný článek nevyšel. Potom jsem v srpnu podal, podle tiskového zákona, žádost o doplňující informaci, kde také bylo, že město neotiskuje články a nekomunikuje s námi. Ten článek byl zkrácen, byl hodně zjemněn a ztratila se z něj veškerá kritika,“ říká Rostislav Příhoda.

Šéfredaktor Radnice Milan Křivohlavý trvá na tom, že z textu vypustil jen detaily rozšiřující základní myšlenky. Podle něj bylo pro zářijové číslo nutné zkrátit i texty dalších dvou zastupitelů.

Radniční noviny neotiskly i další článek opozice

Opoziční zastupitelé ze sdružení Zdravá Krupka se u soudu domáhá otištění dalšího článku - jde o text üž z ledna 2014, vysvětlující, proč nehlasovali pro vyhlášku regulující hazard.

Důvody vysvětlil Milan Křivohlavý: „Bohužel se v článku dopouštěli ostrých formulací, které se týkaly pověsti dobrého jména místostarosty a starosty města. Naprosto nepodloženě je označovali jako lidi, kteří se pasou na hazardu… Proto jsme využili tiskový zákon, který nám dává jako vydavateli možnost takový článek neotisknout.“

Zastupitel Rostislav Příhoda za problémy se zveřejňováním článků opozice vidí jiný důvod. „Byly to články kritické a týkaly se ožehavých témat, které vedení města nechce zveřejňovat… Myslím si, že je ale důležité, aby toto bylo otištěno.“

Šéfredaktor radnice Milan Křivohlavý ale vliv radních na redakční radu složenou ještě z administrativní pracovnice a nezávislého zastupitele Rostislava Kadlece odmítá.

autor: hau
Spustit audio