Město Duchcov zkrášlí park vedle rybníka Barbora. Za zhruba 150 000 korun

17. květen 2016

Chybějící keře v tisových živých plotech, bříza zastiňující vzrostlé ginko nebo nedůstojné pozadí sochy rakouského básníka a hudebníka Waltera von der Vogelweide. I tak vypadá park nesoucí jméno umělce nedaleko rybníka Barbora v Duchcově na Teplicku. Ještě letos by se to mělo změnit - radnice chystá zvelebení parku.

„Některé stromy se tam možná nechávaly déle a o některé se možná pečovalo hůře. Chceme, aby to bylo reprezentativní místo, za které bychom se nemuseli stydět,“ vysvětlil hlavní důvod změny k lepšímu starosta Zbyněk Šimbera z ČSSD.

Zahradní architektka Hana Vymazalová navrhla tři varianty úprav, výsledkem je jejich kombinace. Počítá i s kácením a novou výsadbou. Ze třinácti původních stromů jich v parku podle Hany Vymazalové zůstane jen pět.

„Jedná se za prvé o jinan dvojlaločný, který by se měl stát dominantou hlavního vstupu do parku. Dále bude zachována lípa velkolistá a na severní hranici parku tři starší exempláře jírovce maďalu, které necháváme na dožití a pak je nahradíme výsadbou stejného druhu stromu, ale kultivarem, který není tak napadán klíněnkou.“

Vstup do parku oživí ptačí třešně a magnólie

V parku budou i nové dřeviny - třeba pozadí sochy Waltera von der Vogelweide by měla zkrášlit bříza a keře nepravého jasmínu. I bazének před sochou bude vypadat jinak.

„Měl by být doplněn vodní rostlinou, konkrétně lekníny. Dále tu budou pnoucí růže na konstrukce u laviček a stříhané ploty z tisu,“ vypočítává Vymazalová.

Vstupní část parku oživí magnólie a ptačí třešně. Radnice opraví i cesty a vymění obě lavičky. Víc jich tam zatím podle Hany Vymazalové není potřeba. Podle starosty Zbyňka Šimbery by práce měly stát kolem 150 000 korun a měly by být hotové letos.

autor: hau
Spustit audio