Most chce přestěhovat knihovnu do bývalé budovy Repre. Čeká se na vyjádření statiků

15. červen 2016

Současná knihovna v Mostě byla první budovou v republice, kterou architekti navrhli pro účely knihovny. Od té doby uplynulo 32 let. Dnes do budovy zatéká a v zimě se nedá vytopit. Proto chce Most knihovnu přestěhovat do centra města. Poslední slovo ale budou mít statici. Ti spočítají, jestli budova bývalého Repre knihovnu unese.

„Budova je z roku 1984 a má všechny neduhy, které byly v těch letech spojené s výstavbou. To znamená, že je energeticky neuvěřitelně náročná, prší do ní, fouká a je tady zima,“ popisuje stav mostecké knihovny její ředitel Tomáš Ondrášek.

Město Most chce proto situaci vyřešit tím, že knihovnu přestěhuje do centra, do bývalé budovy Repre, dnes Kulturního domu města Mostu.

„V současné době máme zpracovanou nějakou studii využitelnosti té budovy. My jsme zadali zpracování vrtů, které mají odpovědět na otázku, zda nosnost a celkové složení té stavby je schopno pojmout zařízení typu knihovny,“ doplňuje primátor za Severočechy Most, Jan Paparega.

Statici odevzdají posudek 30. června. Knihovníci myšlenku přestěhování knihovny vítají. Ředitel knihovny Tomáš Ondrášek doufá, že se bude na případné tvorbě interiérů a provozních místností knihovny spolupodílet.

„Doufám, doufám, doufám, 3x zopakuji a podtrhnu, že ano. Protože knihovna je továrna, to není jen regál s vyloženými knížkami, ale je to továrna, kam 8 000 lidí za měsíc přijde a 8 000 lidí odejde. Přinesou a odnesou si návštěvníci tuny knížek. Provoz knihovny musí být uzpůsoben těmto potřebám.“

Studie by měla ukázat, jak budou vypadat knihovny za 20 let

Kulturní dům Repre v Mostě

Podle Tomáše Ondráška by mělo město zadat studii, která naznačí, jak budou vypadat knihovny třeba za dvacet let, a podle toho pak budovu Repre za stovky milionů korun zrekonstruovat.

„To, co se dneska za sto, tři sta, pět set milionů opraví, bude muset sloužit dalších 40 let. Domnívám se, že je zapotřebí studie, jak bude knihovnictví za 40 let vypadat,“ konstatuje Ondrášek.

Na případnou studii má Most dost času. Přestavba a modernizace budovy Repre začne v roce 2018. O dva roky později by mělo být hotovo. Čtvrt milionu knih by se tak mohlo začít stěhovat přesně za pět let.

Michal Kmínek navštěvuje mosteckou knihovnu až třikrát týdně. Zdejší interiér se mu líbí, například speciálně pro tuto budovu navržené osvětlení ve tvaru navinuté nekonečné hadice ze skla. Právě o interiér po odstěhování knihovny, má Michal obavu: „Je to vlastně unikátní stavba. Jak se zachovají některé detaily ‒ lustry, mozaiky a tohle to všechno? Mělo by se na to myslet při budoucím využití budovy.“

Budoucí využití stávající knihovny Most zatím zveřejnit nechce. „Zatím je tady několik variant, ale nerad bych o nich hovořil,“ uzavírá mostecký primátor Jan Paparega.

autor: Jan Beneš
Spustit audio